Ако живеете на последния етаж – ето как да стоплим най-лесно апартамента

12842
Ако живеете на последния етаж – ето как да стоплим най-лесно апартамента
Снимка: iStock

Най-ликвидни, предпочитани и търсени при покупка на нов дом са жилищата, които не са разположени на първи и последен етаж на жилищните сгради. Този избор има свето логично обяснение – първите етажи са най-лесно достъпни за крадците и не съумяват да осигурят нужната тишина заради близостта до улицата, а най-високите етажи плашат купувачите с трудния достъп особено при липса на асансьор или при неработещ такъв, проблемите с покрива и трудното отопляне на апартамента през студените месеци.

На какво се дължи по-ниската температура в първите жилищата под покрива през зимата и как да се справите с този проблем, ако сте избрали да живеете на последния етаж, тъй като тишината и липсата на съседи над вас са основният ви приоритет?

Как да стоплите дома си през зимата, ако живеете на последния етаж?

Ако прекрасната гледка, по-чистият въздух заради отдалечеността от трафика на улицата, спокойствието, което дължите на липсата на съседи над вас, са натежали на везната и сте избрали своя нов дом на последния етаж, пред вас има ново предизвикателство – да съумеете да поддържате приятна температура в това жилище през мразовитите зимни дни, без сметката ви за електрическа енергия да ви изненада неприятно. Кой е най-лесният и икономичен начин да стоплите апартамента си, ако живеете на последния етаж?

Макар че отоплението на дърва е сред най-икономичните варианти, дори да има такава опция и комин в жилищната сграда, съхраняването на дървата или палетите на последен етаж е предизвикателство, а пренасянето им там, дори да има асансьор, не е лека задача.

Как да се отопляваме най-евтино през зимата?

Домакинствата, които не могат да си позволят да покриват фактурите си за електрическа енергия, все пак могат да разчитат на таванските помещения, за да покрият нуждата си от място за съхраняване на дърва, както и да се въоръжат с време и търпение за пренасянето им до там. Важно е и да си подготвят подходящ голям съд, в който да изхвърлят пепелта, за да не се налага да слизат с нея всеки ден 7-8 или повече етажа. Ако всичко това не ви  допада и може да си позволите да си го спестите, ето как най-добре да стоплите дома си през зимата, ако живеете на последния етаж.

Апартаментът на горния етаж е най-уязвим към ниските температури през зимата така, както е горещо като в пещ през лятото. Ниските зимни температури и високите летни се явяват най-сериозният недостатък на апартаментите на последния етаж и предизвикателство за живущите. Ако следвате тези съвети, ще съумеете все пак да запазите дома си топъл и уютен през цялата зима.

Съвети за по-топъл апартамент на последния етаж през зимата

-          Дори да сте любители  на голите дървени подове и да сте вложили много средства във вашия, за да радва окото и да е лесен за почистване, през зимата се откажете от голия под. Добавете дебели, пухкави килими във всички помещения. Килимите ще стоплят краката ви и ще намалят загубата на топлина от пода, с което ще допринесат за поддържане на по-висока температура в жилището ви. Още по-благоприятна и топла среда ще създадете, ако инвестирате в подово отопление под килимите, като не пропускате, че и те, и подовото покритие трябва да са избрани така, че да са подходящи за подово отопление.

Най-ефективният начин да поддържате дома си топъл без централно отопление

-          Докато санирането и уплътняването на прозорците са стъпки, за които всеки ще се сети, то уплътняването на долната част на вратите, което е лесно, бързо и много евтино, обикновено се пропуска. От малките процепи под вратите ви, от една страна, навлиза студен въздух, от друга страна, топлият бяга от апартамента ви. Това просто и евтино решение ще допринесе за забележима разлика в поддържането на уютна атмосфера, а ако нямате фабрични уплътнители винаги може да сложите одеяло, навито на руло – върши същата работа, докато закупите специални.

-          Осигурете топли дрехи за прозорците си през зимата, ако живеете на последния етаж, което ще рече плътни дълги завеси, които ще се явят естествена преграда пред студа, който се опитва да влезне в дома ви през прозорците независимо от качеството на дограмата.

-          Не пропускайте да поставите изолация на тавана. Когато говорим за последния етаж, покривът е сред най-сериозните места, на които е важно да обърнете внимание. От там излиза голяма част от топлината. Лека, но ефективна изолация на  тавана ще придаде стил и красота на стаите ви, но ще ви помогне и да съхраните топлината.

-          Изберете климатик, подходящ за големината на жилището ви и висок енергиен клас. Това е най-ефективното и икономично решение след дървата, ако е правилно избран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com