Как да се отопляваме най-евтино през зимата?

11145
Как да се отопляваме най-евтино през зимата?
Снимка: iStock

Макар слънцето все още да гали лицата ни, по-късите дни и ароматът на есен се усещат зад ъгъла. През септември е крайно време да решите въпроса с осигуряването на топлината в дома ви през настоящия зимен сезон. Всяка година стотици хиляди семейства са изправени пред въпроса как да се отопляваме най-евтино и как да спестим средства от бюджета си, без да се налага да намалим драстично температурата, която поддържаме в дома си.

Изборът на средство за отопление през зимата не е просто въпрос на бюджет и личен избор, но зависи и от много обективни фактори – не може да се отоплявате с камина, ако нямате комин и условия за съхраняване на дърва, нали?

Как да се отопляваме най-евтино през зимата не е единственият въпрос, който трябва да си зададете, необходимо е да се съобразите и с другите обективни фактори, преценявайки кои начини на отопление са приложими за вас и семейството ви и едва след това от тях да изберете най-изгодния.

Друг важен момент, който не е за подценяване, е цената на самия уред за отопление. Високият клас климатик е икономичен, но е много скъп, което може да ви откаже от подобен начин на отопление особено ако ви трябват няколко уреда. Едни от най-изгодните начини за отопление изискват значителна първоначална инвестиция и ако нямате тези средства налични, сте изправени пред сложен избор – струва ли си да използвате кредитен продукт за тази покупка, ще се изплати ли уредът във времето и в кой момент ще започнете да спестявате от разходите за отопление.

Най-ефективният начин да поддържате дома си топъл без централно отопление

Ако изграждате цяла система за отопление, възможно е инвестицията да се изплаща с години и това да се окаже неизгодно за вас в случай, че ви е нужно евтино отопление сега – тази зима – поради финансови затруднения именно в настоящето. Взимайки всички тези фактори под внимание, може да направите най-добрия избор за вас и семейството ви.

Как да се отопляваме най-евтино през студените месеци?

Разглеждаме до колко изгодни са различните опции за отопление през зимата, като няма да взимаме под особено внимание цената на първоначалната инвестиция, тъй като цената на един уред може да е тотално различна според бранда и класа му, но ще я споменем по най-простичък начин – висока или ниска.

1.       Природен газ

Към момента цената на природния газ бележи леко повишение – 6% в сравнение с месец август, като утвърдената цена от Комисията за водно е енергийно регулиране е малко под 70 лв./MWh. Цените на уредите за отопление на газ също не са толкова високи, колкото на скъпите климатици и са в пъти по-ниски от тези на термо помпите, което прави избора на природния газ добър като имаме предвид настоящите цени. Дали те ще се променят драстично, не е предсказуемо – факт, който, от своя страна, прави този начин на отопление непредсказуем и несигурен. Така че, когато обсъждаме как да се отопляваме най-евтино, имаме предвид само ситуацията към днешна дата, без да взимаме под внимание какво би станало при драстична промяна в цените.

2.       Електрическа енергия

Много е общо да говорим за отопление на ток, тъй като печките тип духалка например са големи консуматори, които излизат скъпо и неизгодно, въпреки че размерите им са малки, а самите те са евтини, докато високият клас климатици, използвани и поддържани правилно, са изключително икономични. Ако ще се отоплявате на ток, изберете климатик и вложете възможно най-много според финансовите ви възможности средства, за да се сдобиете с качествен уред висок клас, за да пестите осезаемо от месечните си сметки за ток.

Как да изберем най-евтиното отопление за селска къща?

3.       Дърва

Цената на дървата тази година е по-ниска от предходната. Особено ако имате свой участък за добив, кубик дърва ще се окаже на изключително изгодна цена. Естествено, ако нямате подходяща печка и ако се наложи да изграждате система за отопление, второто ще ви коства солиден бюджет, но ако се задоволите с печка тип камина или имате подготовка и наличен уред, то това ще се окаже най-изгодното отопление за вас. За тези, които ще купуват тепърва уред, както и дърва, а няма да ги добиват, опцията висок клас климатик остава най-изгодната, както впрочем е било и през предходната година.

Като заключение на въпроса как да се отопляваме най-евтино си струва да отбележим, че термопомпата въздух-вода остава най-изгодният на всички времена метод за отопление, но изграждането е изключително скъпо, поради което не я коментираме.

От останалите методи за отопление при настоящите цени на ток, дърва и газ, първото място според анализ на главния експерт от Агенцията за устойчиво енергийно развитие сред 12 възможни опции и начини за отопление, е климатикът, но високият клас климатик – А+. Струва си да вложите средства в покупка на такъв, той бързо ще се изплати във времето от осезаемо по-ниската сметка за ток. И не пропускайте да проверите как следва да работи и как да се поддържа, за да е възможно най-икономичен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com