Ако страдате от ТЕЗИ болести, организмът ви се нуждае от цинк

1874
Ако страдате от ТЕЗИ болести, организмът ви се нуждае от цинк
Снимка: iStock

Цинкът е изключително необходим и полезен за тялото минерал, който участва в множество процеси. Важна част е от ензимните реакции и се открива в около 200 ензима. Ензимите са изградени от микроелементи, протеини и витамини. Когато в един ензим липсва достатъчно минерал или витамин, той не може да функционира правилно. Такъв е и случаят с недостига на цинк.

Защо е важен цинкът за ензимите?

Както споменахме, цинкът взима участие в много процеси, не само в ензимните реакции. Други от тях са например за правилната работа на хормоните инсулин, тестостерон, естроген, хормон на растежа и др.

Цинкът е необходим на тялото ни, тъй като при недостига му може да се появяват някои здравословни проблеми и неприятни явления, сред които:

Акне и кожни раздразнения

Цинкът има особено влияние върху здравината на кожата, косата и ноктите и е нужен, за да поддържа баланса между водата и мазнините в дермата. При появили се кожни проблеми или акне, се препоръчва употребата на цинк, който ще възвърне нормалното производство на себум и ще балансира хормоните. Той има и ускоряващо заздравително свойство.

Диетолог съветва да приемаме повече цинк и магнезий след боледуване

Витамините и минералите са препоръчителни за поддържане на добро здраве по лекарско предписание, но има и такива, които могат да помогн...

Промяна в настроенията и мозъчните функции, липса на достатъчно сън

Дефицитът на цинк е рисков за влошаване на мозъчните функции и може да доведе до някои психични състояния като депресия и тревожност. Липсата му се свързва и с честата промяна на настроението, понижената концентрация и влошаването на паметта. При набавянето на достатъчно цинк хората установяват, че качеството на съня им значително се подобрява. 

Настинки и простуда

Цинкът е познат и с антивирусните си свойства, но трябва да отбележим, че лимонената киселина в някои медикаменти като таблетките например, намалява неговия ефект. Поради тази причина ви препоръчваме да използвате близалки за смучене без лимон.

Диабет

Яжте тези храни, ако страдате от недостиг на цинк

Цинкът е един от най-важните и значими минерали за човешкия организъм. Той участва в редица жизненоважни процеси в тялото ни, като няко...

Както казахме, цинкът е важен за правилната работа на инсулина и при липсата му рискът от диабет значително се увеличава. Инсулинът губи ефективността си при липса на достатъчно цинк в организма. 

Репродуктивната система при мъжете

Отново се повтаряме, че цинкът има влияние и върху хормоните тестостерон и естроген. Той има отношение относно хормоналния метаболизъм и образуването на сперматозоиди. Ако в мъжкия организъм няма достатъчно цинк, нивата на тестостерона бележат спад и подвижността на спермата става по-ниска.

Бременност и ПМС

Ниските нива на цинк в организма на бременните се свързва най-често с преждевременно раждане, ниско тегло на плода и инхибиране на детския растеж. При ПМС например цинкът значително облекчава менструалните болки и симптоми и подобрява качеството на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com