Английски хумор – само за ценители

27293
Английски хумор – само за ценители
Снимка: iStock

Изразът „английски хумор“ е станал нарицателен за забавление и това далеч не е случайно. Превърнал се в отличителна черта на англичаните, язвителен, закачлив, жлъчен, остроумен или просто повишаващ настроението т.нар. английски хумор е неотменна част от живота на англичаните, в чиято родина хуморът е национална страст. Можем да се насладим на свежия и неподправен английски хумор чрез хумористични разкази и проза, достигащи до нас  чрез страниците на книгите, съхранили между кориците си английския хумор и перото на най-известните английски хумористи. Сред тях срещаме имена, познати на всички, като Оскар Уайлд и остроумието му, Р. Дал и забавното му творчество, Саки и сарказма му, Г. Грийм, Бърнард Шоу и други майстори на английския хумор.

Не само хумористичните разкази, но и анекдотите са неразделна част от английския хумор, като част от тях са закачливи, други – язвителни, но именно в това разнообразие се крие чарът на харесвания от всички английски хумор.

Дръж се, земьо, шоп те гази! Какво можем да научим от шопския хумор

Историите за шопския хумор са толкова популярни, че дори има книги, посветени на него, като „Смехът на шопа“ от Никола Атан...

За да го овладеете, следва да умеете или да се научите да се надсмивате над себе си, над недостатъците и грешките си, да не се приемате твърде сериозно и да намирате забавното във всяка ситуация. Самоиронията е ключов елемент в приятния английски хумор и място за притеснение няма. Гафовете, грешките, забавните и нелепи ситуации, в които сте попаднали, са идеална основа за проява на английски хумор.

Видове английски хумор

  • Самоирония – умението да забавляваме околните чрез способността да се надсмиваме над себе си, като например погрешното съчетаване на цветовете на деловия костюм. („Облякъл съм се на свещ днес.“)
  • Остроумен хумор – игра на думи, която разсмива. Подобна се среща в родния ни език, но за да се насладите на нея в английския хумор, следва да имате добри познания по английски език. Често се използват за остроумния хумор хомофони – думи, които звучат еднакво, но се пишат различно и имат различно значение. Познаването на културата на британците, начина им на живот и навици също са от ключово значение за разбиране на английския хумор.
  • Шутовски хумор – когато смехът е предизвикан от непохватност, комични движения, несръчност, които не са недъзи, а са съзнателно правени от някого с цел да разсмее другите. Великобритания е родината на stand up (самостоятелно изпълнение пред жива публика), което е в основата на шутовския хумор.
  • Саркастичен хумор – англичаните са саркастични, като обект на сарказъма им са обикновено политици и то на други страни.

Защо не следва да се обиждате от английския хумор?

Англичаните са считани са по-обрани, стегнати, лаконични в отношенията си и студени като нация. Ако англичанин проявява спрямо вас доза хумор, това трябва да ви радва, а не да ви обижда или наранява. Всъщност англичаните се шегуват единствено с хора, които харесват и одобряват. Така че, ако се пошегуват с вас – радвайте се, считат ви за част от компанията, харесват ви и времето, прекарано заедно, е радост, а не бреме за тях. Изразяването и показването на симпатии именно чрез английски хумор е характерна черта за англичаните, която трябва да ви е известна, за да не ги разберете погрешно или да приемете думите им като подигравка, а не като шега.

Тънък хумор – как да го развиете и как ви отличава?

„Светът е оцелял, защото се е смял.“ Вероятно е точно така. Чувството за хумор прави живота по-лесен, по-цветен, помага ни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com