Anti-age продукти, които само изострят кожните проблеми

6816
Anti-age продукти, които само изострят кожните проблеми
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Знаете ли, че анти ейдж продуктите са способни да увредят кожата ви? Ето кои компоненти в състава на средство против стареене може да не помогнат, а да влошат състоянието на кожата.

1. Ретинол

Ретинолът е производен на витамин А и често се ползва в кремове против стареене. При правилна употреба, той реално може да бъде се бори с бръчките.

При излишък на ретинол в козметиката е възможен обратният ефект: пренасищането с витамин А води до сухота, така че бръчките могат да станат още по-изразени, отколкото преди нанасянето на крема.

След ползване на продукт с ретинол, кожата става особено уязвима от слънцето, така че ако забравите за крема със spf, рискувате да получите изгаряне и раздразнение, както и хиперпигментация в дългосрочен план.

2. Глицерин

Глицеринът е тривалентен алкохол. В козметичните продукти той се позиционира като мощен овлажняващ елемент, освен това е много евтин за производство. Той има подчертан хигроскопичен ефект, тоест способен е да привлича и задържа влагата. В крема за лице глицеринът трябва да взима влага от въздуха и да обогатява кожата с вода.

Но при използване на такъв продукт с глицерин при ниска влажност на въздуха, под 65%, се получава обратният ефект: глицеринът изтегля вода от дълбоките слоеве на дермата и води до хронична дехидратация на кожата.

Още: Намаляването на калориите може да забави процеса на стареене

3. Алкохол

В козметиката редовно се ползват алкохоли. С течение на времето такива продукти разрушават хидролипидния защитен слой на кожата, буквално оставяйки дупки в нея.

Бензиловият алкохол  е алерген. При висока концентрация, е възможно кожата да се раздразни, да се появят алергични реакции, сърбеж и парене.

Терпеновите алкохоли имат изразени аромати и се добавят за ароматен ефект.

По-добре изберете продукти с надпис „без алкохол“.

4. Силикони

Силиконите  са силно съвместими с тъканите на човешкото тяло. Силиконите са много разпространени в козметиката против стареене. Те спомагат за визуално изравняване на повърхността на кожата, създавайки незабавен ефект на гладка и равномерна кожа без бръчки. При използването на тези продукти кожата изглежда хидратирана и гладка.

Силиконите обаче всъщност не могат да премахнат бръчките, така че ефектът ще бъде само временен. В допълнение, силиконите са много трудни за измиване от повърхността на дермата, те се махат единствено със специални двуфазни средства за премахване на грим. Силиконите запушват порите, провокират появата на възпаление.

Още: Изследователите откриха начин за забавяне на човешкото стареене

5. Козметично масло

Козметичните масла често се добавят към anti-age продуктите като ценни подхранващи съставки. За суха, застаряваща кожа, маслото ще помогне за създаването на защитен слой, който съхранява водата и възстановява естествения хидролипиден слой. Използването на тези компоненти по-скоро вреди, отколкото помага.

При продължителна употреба на продукти с масла ще има обратен ефект: маслото постепенно разрушава естествения липиден слой на дермата, което води до още повече изсушаване и води до преждевременно сбръчкване на кожата на лицето.

6. Продукти с изтекъл срок на годност

Не на последно място в нашия списък е използването на козметични продукти с изтекъл срок на годност. Това може допълнително да състари кожата ви.

Още: „Не се мръщете – ще се сбръчкате“: Развенчаваме този и други митове за стареенето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com