Ароматизаторът за въздух може да бъде много опасен за здравето

4870
Ароматизаторът за въздух може да бъде много опасен за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Във всеки дом се използва освежител за въздух. Преди той се използваше само в тоалетната, но сега мнозина монтират автоматични дозатори в коридора, хола и дори в спалнята. Апартаментът мирише добре, но е нездравословен! Сместа пропан-бутан е част от освежителите за въздух и колите се зареждат с нея. Каква е опасността за човек?

Освежителят за въздух може да причини пожар! Експертите казват, че в някои аерозоли има толкова много пропан - бутан, че кенчето може лесно да експлодира, ако стаята е гореща.

Тези освежители съдържат същия газ, който се използва в конвенционалните кутии за преносими горелки. Експерти предупреждават, че освежителят се счита за безопасен, ако сместа пропан-бутан е не повече от 30%.

Ако изпръскате  половината от тази опаковка в затворено помещение, тогава сместа пропан-бутан ще измести въздуха. При продължителен престой в такава затворена стая, в тоалетната или в банята може да възникне недостиг на кислород. Но, разбира се, никой не използва освежител в такива количества.

Но пропан бутанът не е единствената опасност. Съвременните освежители включват формалдехид, натриев нитрит, етанол, фталати, ацетон и бензен. Всички тези компоненти са отровни. Те могат да причинят обриви, пристъпи на кашлица и дори смърт!

Има различни реакции. Започва главоболие: изглежда, че всичко е  наред. Но на човека започва да му се гади, след което може дори да загуби съзнание.

По закон производителите на аерозоли трябва да предупредят купувачите за токсичността на своите продукти - поставят специална маркировка на всеки освежител. Най -ниският показател за опасност е за аерозолите от четвърти клас. Друг важен момент, който производителите трябва да предписват върху опаковката, е минималната площ на помещението, в която можете да използвате определен аромат. Вярно е, че не всеки прави това.

Има минимални стандарти за вентилация на помещението, плюс кубическият метър въздух, в който се използва освежителя.

За сравнение - размерът на стандартна тоалетна или баня в обикновен апартамент не надвишава пет квадратни метра! Оказва се, че е невъзможно да се използват такива аерозоли в тези помещения.

Качественият освежител за въздух трябва да е безопасен, да се пръска добре и да маскира неприятните миризми. Справят ли се всички аерозоли с това? За експеримент купихме четири проби: евтина, средна ценова категория и скъпа. И на първо място, ние внимателно проучихме техния състав. В първата проба е открит натриев нитрит. Освен това производителят не е посочил количеството на опасния компонент.

В малки дози това вещество е безопасно, но когато се надвиши допустимата концентрация, вече настъпва сериозен токсичен ефект. А във високи концентрации може да причини и смърт.

Втората проба също изглежда опасна за експертите. Производителят не е посочил кои консерванти са включени в аерозола. Опаковката е пълна с повече газ, отколкото трябва. Този освежител ще се изчерпи много бързо. Освен това може да експлодира в жегата!

Най -сигурният състав се оказва със скъпата проба. Ако се използва правилно, не трябва да навреди на вашето здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Перфектните палачинки: 10 трика, които е важно да знаете

Как се пише: абитурентски, абитуриентски или абитюрентски?

Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?

Лоша поличба: 7 неща, които не трябва да държите у дома

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...