Азиатските слонове се утешават един друг, когато са стресирани

35730
Азиатските слонове се утешават един друг, когато са стресирани
Снимка: Getty Images

Когато усетим, че наш приятел е под стрес или е притеснен, често го прегръщаме, за да го уверим, че всичко ще бъде наред. Оказва се обаче, че подобно поведение не е присъщо единствено на човека, а и на някои животни, съобщи „Сайънс дейли”, цитиран от БТА.

Ново изследване разкрива, че азиатските слонове прибягват до докосване и звуци, за да утешат свои стресирани събратя. Биолозите знаят, че слоновете са интелигентни животни, които дълго тъгуват и се опитват да отмъстят, ако член на стадото им е бил убит, но досега продиктуваното от състрадание тяхно поведение не бе системно наблюдавано.

Бриджит Бардо може да поиска руско гражданство заради два слона

Френската кинозвезда Бриджит Бардо заплаши днес да последва Жерар Депардийо в Русия, ако два слона, заплашени с приспиване, не бъдат по...

Когато става въпрос за съчувствие, човекът е уникален, но не в толкова голяма степен, колкото се смяташе досега, заяви ръководителят на изследването Джошуа Плотник от университета Емъри в Атланта. Предишни негови изследвания показаха, че слонове могат да се разпознаят, гледайки се в огледало, и да работят заедно за решаване на даден проблем.

Новото изследване обхванало 26 азиатски слона, които живеят в парк за слонове с площ 30 акра в Тайланд. Учените установили, че когато слон показва признаци на стрес, го доближават негови събратя. Някой от тях поставя хобота си в устата му – това е слонската версия на ръкостискане или прегръдка при хората.

"Подобно поведение е рисковано, защото изпитващият състрадание слон може да бъде ухапан", поясни Плотник. "Той всъщност изпраща успокояващ сигнал - "Аз съм тук, за ти помогна, а не да те нараня"."

Други слонове издават звуци, напомнящи цвърчене. Тези характерни звуци не се издават от слонове, които са сами, отбеляза Плотник.

Осиротели африкански слонове се заселват в Мексико

Девет млади африкански слона, чиито родители били убити от ловци в Намибия, пристигнаха в Мексико, където ги очаква новият им дом. Сло...

Съпричастност е наблюдавана също сред човекоподобни маймуни, кучета и някои видове птици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com