Без акне и обриви: Диета за перфектна кожа

2702
Без акне и обриви: Диета за перфектна кожа
Снимка: iStock/Guliver

Чистата кожа без обриви е преди всичко индикатор за хормонално здраве. Според статистиката, акнето засяга до 80% от подрастващите и 50% от възрастните.

Причини за акне, които могат да бъдат повлияни чрез храната

Инсулиновата резистентност е намаляване на чувствителността на клетките към инсулин на фона на голямо количество прости въглехидрати в диетата (захар, рафинирано брашно, сладкарски изделия, нишесте, бял ориз и картофи). Тя поддържа постоянно високо ниво на глюкоза в кръвта, което води до хронично възпаление.

Високите нива на инсулин водят до свръхрастеж на противовъзпалителни вещества, хиперкератоза (интензивно делене на кожните клетки), което води до запушване на мастните жлези. Под въздействието на инсулина се увеличава производството на себум, кожата става „мазна“. Възпалението води до подуване, нарушаване на производството на себум, запушване на порите и развитие на акне.

Продуктите, които са задължителни за млада и сияйна кожа

Високите нива на инсулин стимулират яйчниците и надбъбречните жлези да произвеждат повече мъжки полови хормони (андрогени), а излишните андрогени причиняват повишено производство на себум и влошават акнето. Инсулиновата резистентност се съпровожда и от други симптоми – обиколката на талията при жените надвишава 80 см и 94 см при мъжете.

Потъмняване на кожните гънки в областта на подмишниците, шията, ингвиналната област. Инсулинова резистентност може да се подозира и при лоша поносимост на интервалите между храненията – когато малко след хранене се усеща желание за закуска, виене на свят, слабост.

Дефицит на вещества, отговорни за нормалното делене на кожните клетки и регулиране на производството на себум - витамин А, никотинова киселина, витамин D, витамин В5, цинк, омега 3. При недостатъчен прием на тези вещества с храната  се стига до хиперкератоза, хронични възпаления и прекомерно производството на себум.

Висока чувствителност на кожните клетки към андрогени (мъжки полови хормони).

Често причината е генетично предразположение, но някои нутрицевтици могат да намалят чувствителността на порите на кожата към андрогени и следователно да намалят появата на акне. При акне може да се препоръча диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини – LCHF. Това е диета с високо съдържание на протеини и високо съдържание на здравословни мазнини – мазна риба, яйчни жълтъци, цели меса, авокадо, нерафинирани масла.

Искате красива и нежна кожа? Използвайте АЛОЕ ВЕРА!

Не се препоръчва увеличаване на количеството мазнини с рафинирани масла и масла с високо съдържание на омега 6. Това може да влоши възпалението и акнето. Диетата трябва да съответства на нивото на здравето, преди да преминете към LCHF, се препоръчва да преминете през основен лабораторен преглед - проверете нивото на холестерола, възпалението, въглехидратния метаболизъм. Може да е полезно да проверите вашите полови хормони, особено нивата на андроген.

В диетата е необходимо да се включат храни, богати на витамин А, цинк, витамини от група В. Рационално е някои вещества да се набавят под формата на хранителни вещества. По този начин нивото на витамин D в кръвния серум под 50 ng/ml силно корелира с проявите на акне. Витамин D се набавя трудно от храната, а при прекомерно излагане на слънце обривите стават по-интензивни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com