Босфор – откъде идва името на протока?

28171
Босфор – откъде идва името на протока?
Снимка: Getty Images

Свързващ Черно с Мраморно море и позволяващ морски връзки от Черно до Средиземно море и Атлантическия океан през Гибралтар и до Индийския океан през Суецкия канал, Босфорът е воден път от ключово международно значение, като това е най-тесният воден международен път, използван за корабоплаване, което го прави и труден за преминаване. Заедно с Дарданелите протоците са известни като Турските проливи.

Докато повечето хора притежават поне минималните знания относно значението на Босфор и неговото разположение, то произходът на името на протока остава загадка дори за заинтересуваните от география, история и международно корабоплаване. Има малко познати и слабо популярни факти около Босфор и произхода на името на протока е именно един от тях.

Произход на името Босфор

Името има митичен произход. Произхожда от старогръцкото Βόσπορος (Bósporos) – „проток за добитък“ ,„проход за говеда“ или „проход за крава“. Какво ли  общо имат кравите и протока и как точно са свързани с него, за да дадат името му е любопитен въпрос, който може да пробуди фантазията ви и да ви накара да се запитате дали не са преплували протока тези едри преживни животни. Отговорът ще открием, ако се върнем към митичния произход на името – то се оказва свързано с митичната история за Йо, която била превърната в крава и осъдена да се скита по Земята, докато прекоси Босфора, където среща титана Прометей, който я успокоява, че не само ще възвърне човешкия си облик, но ще бъде и причината за появата на Херкулес. В подкрепа на този мит е колосалната статуя на крава, издигната като част от паметник, който атинският генерал Харес посвещава на съпругата си Дамалис.

Други имена на протока, с които той е бил известен през вековете, са Дамалитен Боспор, като това име отново е пряко свързано с мита, който ви разказахме, Просфорион, Константинополският проток и Тракийският Босфор, Халкидонският Босфор, Мизийският Босфор.

Как се е образувал Босфора?

СНИМКА: iStock

Освен произхода на името на протока може би се интересувате и как точно се е образувал този проток, играещ ключова роля за корабоплаването не само в района. Тъй като формирането се е случило преди хилядолетия, учените дават само предположения, без да могат да бъдат уверени напълно и изцяло в тях. Те предполагат въз  основа на наличните данни и доказателства, че северната част на Босфора е образувана главно от речна дейност, а южната се е развила чрез разломи.

Факти за Босфора, които трябва да знаете

- Дължината на протока е около 31 километра, а ширината е различна в отделните части, като варира между 770 и 3300 м. Дълбочината също е различна и е в широки граници – от 36 до 124 метра.

- През Босфора преминават 3 до 4 пъти повече кораби от тези, прекосяващи Суецкия и Панамския канал. Това прави протока един от най-натоварените в света със средно около 48 000 кораба, прекосяващи Босфор всяка година. Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 година, позволява свободното преминаване на търговски кораби през Босфор, с което трафикът през протока се увеличава драстично, за да достигне мащабите, които наблюдаваме днес. Натовареността на протока от плавателни съдове, интензивният трафик и малките му размери го правят един от най-трудните за преминаване и маневриране в световен мащаб.

  • Протокът съкращава значително пътя на корабите, с което се пестят време и средства, като дава възможност заключеното между множество континенти и държави Черно море да не остане изолирано от останалите.
  • През протока преминава почти 1/3 от суровия петрол, изнасян по море, както и цели 3% от световния износ на петрол.
  • Протокът е подходящо място и за риболов, като добивът дава неминуемо тласък на икономиката на района. Нещо повече – освен корабите и рибите използват този проток за свой път.
  • Вносът, износът, транспортът на стоки по суша е лесен и бърз  за осъществяване от простиращи гърдите си над протока огромни мостове, които към момента са три, като най-дългият от тях е 1408 метра.
  • Районът на протока е богат на забележителности, което го превръща в любима туристическа дестинация.
  • Заради значението и стратегическото си местоположение стратегически важен и контролът върху него е бил цел на редица военни действия в съвременната история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com