Букурещ може да бъде потопен, ако ледът на полюсите се разтопи

21935
Букурещ може да бъде потопен, ако ледът на полюсите се разтопи

Представете си как вашите праправнуци учат география на карти, на които държави като Дания и Холандия просто отсъстват, Великобритания е сведена до няколко разпокъсани островчета, а териториите на Германия, Франция и Полша сериозно са „изядени“ от покачилите се води на Световния океан.

В картите на бъдещето Черно море ще достига почти до Видин, Букурещ ще е под водата, а в Сибир и в басейна на река Амазонка ще са се появили нови морета, значително по-големи от сегашното Черно море.

9 шокиращи промени, заснети в Google Earth (СНИМКИ)

Ако сте експерти по Google Earth, значи сте добре запознати с възможностите на картографската услуга да запомня и съхранява снимки от е...

Това стряскащото бъдеще можете още сега да видите в картата на нашумелия напоследък с интересните си проекти графичен дизайнер Мартин Варджик. За да я създаде, Варджик използвал последните данни, според които ако всичкият лед на полярните шапки се стопи, то това би довело до покачване на нивата на океаните с между 80 и 100 метра над сегашното ниво.

Днес почти всички сериозни учени са на мнение, че глобалните климатични промени вероятно са предизвикани от човешката дейност и влиянието върху околната среда може да бъде усетено по най-различни начини.

Тъй като тези промени се случват бавно (по човешките мерки), е трудно да си представим как ще изглежда един свят с по-високи температури, по-топли океани, екстремни метеорологични промени и подкачващи се нива на моретата.

Македонците ядосани на картата на БАН: Целите Балкани говорят български

Почти целият Балкански полуостров говори български език, или някои от неговите диалекти. Такова впечатление се получава, ако се погледн...

Ако обаче в един момент картата на Варджик се превърне в реалност, то резултатът ще бъде катастрофален за цивилизацията, както и за земната биосфера. Над 75% от световната популация днес живее на места, по-ниски от 300 метра над морското равнище, като в това число огромна част от световните мегаполиси.

„Създадох тези карти едновременно за да повдигна въпроса за глобалното затопляне, както и от творческа гледна точка, тъй като никой до момента не е правил подобна карта в този мащаб“, признава Варджик пред „Бизнес Инсайдър“. „Макар покачване на водите с 80 метра е малко екстремен сценарий, той може да стане реалност дори до края на хилядолетието“

Източник: DeviantArt

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com