Българите все повече предпочитат жива елха за Коледа

5285
Българите все повече предпочитат жива елха за Коледа
Снимка: БГНЕС

Интересът към живите елхи за празниците е все по-голям и все по-често българите избират да внесат в дома си живо дърво.

Това каза Димитър Баталов, който е директор на дирекция „Опазване на горите” към Изпълнителна агенция по горите. 

В последните няколко години има засилен интерес към живите коледни елхи. Празничните дръвчета в края на февруари, началото на март се засаждат пред къщите, в дворовете, пред вилите, някои дори в гората.

Продажбата на живи елхи ще се контролира чрез 80 000 пластини

Има заявка за 80 000 пластини за тази година, с които да се извършва контрол на продажбата на отрязани коледни елхи. Това заяви пред ...

Елхите, които купуваме на пазара преди да стигнат до нас са отглеждани около 7-8 години в стопанствата, тъй като са иглолистни видове и растат бавно. Когато идем на пазара, за да купим жива елха първо трябва да проверим дали наистина е такава, защото горските у нас са констатирали случаи, когато елхата е отсечена и после сложена в саксия, но не е жива, отбеляза експертът, цитиран от БГНЕС.

Така най-добре е да дръпнете леко дръвчето в саксията, за да видите, че има корени и след празниците, ще може да я залесите отново. След това гледаме външния вид – симетрична, правилно разположени клони, най-гъста и въобще според вкуса избираме дървото.

Все пак е желателно да купим елхата в такъв момент, че тя да не стои повече от 2 седмици във вътрешното помещение, тъй като те се отопляват и това не е благоприятно за иглолистните видове. Освен това, когато украсяваме празничното дърво, не е добре да го окичваме с лампи с висока мощност, тъй като те загряват дръвчето и има опасност то да изсъхне. Живата елха не бива и да я торим, когато е вкъщи. След като приключат празниците пък е добре дръвчето да се климатизира преди да се засади, т.е. да се изнесе първо в по-хладно помещение, след това в двора, а не направо от топло на студено.

За да залесим елхата пък трябва да изчакаме да дойде краят на февруари, началото на март. А ако се направи всичко правилно след 60-70 години едно такова дърво може да достигне до 15-25 метра. Така то може да стане спомен и за няколко поколения, тъй като животът на елхите може да е и 120 години.

Освен всичко друго това трябва да ни прави и внимателни къде ги залесяваме, защото в близост до къщата или вилата може да прави сянка когато израсте, а и развиват мощни корони.

Танева: В 18 града могат да се купят живи елхички от кампанията "Купи жива елха, помогни на дете"

В 18 областни града могат да се намерят и закупят живите елхички от кампанията „Купи жива елха, помогни на дете". Това каза мин...

Освен шестте държавни горски предприятия у нас живи елхи продават и частни разсадници. Те ги продават не само по Коледа, но и през цялата година, дори изнасят и за чужбина.

Тази година на пазара само по кампанията „Купи жива елха, помогни на дете” държавните предприятия са подготвили 3000 живи елхи. Но ако интересът е силен има готовност в цялата страна да се придадат 12 000. 35 000 пък са готовите за продан отсечени елхи. Така общо 47 000 са елхите за Коледа, които са готови да продадат само от държавните предприятия, но тъй като елхи се добиват и от частни имоти има очаквания бройката да нарасне до около 60 000.

Трудно е да се продава жива елха нелегално, но ако сме решили за празника да купим отсечена елха трябва да сме по-внимателни. За да е ясно, че сме си купили законно отсечена елха трябва да гледаме дали има контролни пластини. Едните са с овална форма и жълти на цвят, другият вид е с правоъгълна форма и бели на цвят. На тях е изписана серията с буква и 6-цифрен номер. Поставени са под второто разклонение на елхата. Ако няма такава пластина трябва да подадем сигнал и горските инспектори да направят проверка. За първи път такива пластини се поставят 2013 г. и експертите констатират, че ако 2012 г. продадените законни елхи са 15 000, броят им сега е нараснал до около 60 000.

Тези от нас, които вече са по-големи експерти в пазаруването на коледното дърво и искат то да издържи по-дълго знаят и купуват ела. Тя като дървесен вид издържа малко по-дълго и иглиците падат по-малко. Смърчът също е красиво дърво, но иглиците му падат по-бързо при топлина. Със сигурност обаче трябва да спазваме правилото да не поставяме дървото вкъщи до радиатор, климатик, камина, парно, а на по-хладно място, ако искаме да издържи повече време.

Димитър Баталов обясни, че всъщност около 10 са дървесните видове, които се ползват за коледни елхи. Могат да бъдат и от бял бор, от черен бор, гръцка, обикновена ела, има и кавказки ели, които са много по-скъпи. Отсечена елха в зависимост от размера струва между 6 и 25 лв. Живите елхи струват от 12 до 35 лв., а някои търговци, които имат собствени разсадници и отгледат собствени екзотични видове като кавказка ела, ги продават до 50-60 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com