Българските полицаи са прости, неграмотни, груби и невъзпитани

146999
Българските полицаи са прости, неграмотни, груби и невъзпитани

Темата е повече от актуална, а коментарите се сипят като пороен дъжд в социалните мрежи. Попаднахме на коментар на Фейсбук потребител (И. Попов), който решихме да споделим с вас:

"Българските полицаи са прости, неграмотни, груби и невъзпитани. Но не затова съм против тях. Конан варварина също е такъв, но бие лоши хора. Много селскостопански работници също са такива, но те също вършат някаква работа. Аргументът, че правата им са нарушени и държавата ги прецаква не е приемлив - да, когато изхвърлиш една гнила ябълка, двата кубични микрона здрав плод в нея също отиват на боклука. Не ме интересува и че работата им е опасна - вършат я доброволно.

Не бих им се доверил, понеже са доказано некомпетентни. Не бих им възлагал надежди, тъй като ефективността им е доказано несъществуваща. Не са ми симпатични, понеже са абсолютно незаслужено привилегировани и нагли. Не ме интересуват изключенията, защото са достатъчно малко, че никога да не съм се сблъсквал с тях. Не отдавам последното на чист шанс, понеже всички (не почти всички, а всички) истории за полицаи, които съм чувал от познати и приятели, са доказателство за изброеното дотук.

Не ги подкрепям, защото са престъпници. Дори за момент да изключим ченгетата, които по разкази на анонимни и неанонимни криминални лица често са съучастници в престъпления, полицаите пак са престъпници. Защо? Отказвам да приема, че има полицай, който не е напълно наясно кого НЕ трябва да арестува, разследва и притеснява. Отказвам да приема, че има полицай, който не знае къде има проститутки, наркотици, оръжия и т.н. Да си полицай, да разполагаш с тази информация и да не правиш нищо, това е престъпление - и според логиката на морала, и според закона, който въпросните би трябвало да въплъщават.

Не ги подкрепям, понеже пазят престъпници - тайни, явни, известни и неизвестни. Дори да оставим тайните и неизвестните настрана, остават, да речем, политиците. Често срещан отговор е: "Те просто си вършат работата." Добре, де, а моята работа защо не е такава? Защо не съм длъжен да изпълнявам заповедни безпрекословно?

Бой по фуражките!

За да бъде полицейската комедия пълна, за да си беше отишло всичко по местата, трябваше този полицейски протест за сплашване на властта...

Има два варианта - един полицай, когато е постъпвал на работа, или предварително е знаел, че ще му се налага да извършва дейност в ущърб на обществото и в противоречие със законите на държавата, или не е знаел. В единия случай е изненадан от покварата на системата. Да оставим настрана очевидната липса на ум у този полицай, ама щом като изведнъж ти се е наложило да бъдеш лош човек и ти въпреки това си останал на работа, ти наистина си лош човек. Да, има съд, има последствия, има семейство за хранене, но това НЕ МЕ интересува - човекът избира да му е комфортно на него, за да не им е комфортно на останалите хора.

Другият вариант е полицаят съзнателно да е станал част от корумпирана система, за да се възползва от благата ѝ и да игнорира дълга си към обществото. Дори няма да използвам ирония, а ще го кажа в прав текст - убеден съм, че този вариант отговаря на реалността.

Затова не подкрепям българските полицаи - не просто в този протест, а в нищо."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com