Ценните качества на морковите

8012
Ценните качества на морковите
Снимка: iStock

Морковите принадлежат към групата кореноплодни зеленчуци, които са заредени с няколко полезни хранителни вещества. Те  се откриват в различни цветове, като жълто, оранжево, черно, бяло и лилаво. Те са хрупкави и вкусни са само с 25 калории в един среден морков.

Освен това, морковите съдържат и няколко други важни  вещества, като витамини и минерали от В комплекс, желязо, цинк и манган. Морковите имат различни антиоксиданти, които предпазват организма от вредните свободни радикали. Антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на риска от високо кръвно, сърдечни проблеми и различни видове рак. Морковите са с високо съдържание на фибри, така че помагат за регулиране на изхождането и предотвратяват запека. Те също така помагат да се контролира теглото, тъй като са нискокалорична храна, заредена с фибри. Морковите са отличен източник на витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите и доброто зрение.

Добре ли е да ядете моркови всеки ден?

Умереното консумиране на моркови е полезно за вашето здраве. Консумацията на моркови в излишък обаче може да доведе до състояние, наречено каротенемия. Това е жълтеникаво оцветяване на кожата заради отлагането на вещество, наречено бета-каротин, което присъства в морковите. Тази промяна в цвета на кожата е по-очевидна при хора с по-светли тонове на кожата. Жълтеникавото оцветяване класически започва в области с по-дебела кожа, като дланите, ходилата, лактите, коленете и гънките около носа. Когато засегнатото лице продължи да яде повече храни, богати на бета-каротин, като моркови, манго, кайсии, ябълки и тиква, все повече участъци от кожата започват да пожълтяват. Малките деца и бебетата са по-уязвими, тъй като обикновено се хранят с пюре от такива храни. Някои модни диети също могат да изложат човек на риск от каротенемия.

Въпреки че промяната в цвета на кожата може да бъде тревожна, това е безобидно състояние. Лечението просто включва отказ от храни, съдържащи бета-каротин, като моркови, тиква, зеле, кайсии, пъпеш, сладки картофи и портокали. Ако кожата продължава да остава жълтеникава, трябва да се посъветвате с Вашия лекар, тъй като жълтеникав цвят на кожата може да се наблюдава и при здравословни състояния, като например чернодробни заболявания , бъбречни нарушения и заболявания на щитовидната жлеза . За разлика от жълтеницата , при каротенемия бялото на очите (склерата) не става жълтеникаво.

Яденето на колко моркови на ден е прекалено?

Средно един морков съдържа около 4 mg бета-каротин. Яденето на около 10 моркови ежедневно  няколко седмици наред може да доведе до каротенемия. Това се дължи на отлагането на бета-каротин в кожата. Затова трябва да консумирате различни плодове и зеленчуци, включително моркови, в умерени количества, за да постигнете полезните им ефекти, без да причинявате нежелани такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com