Цезарово сечение - има ли връзка с Юлий Цезар?

7818
Цезарово сечение - има ли връзка с Юлий Цезар?
Снимка: iStock

"Цезарово сечение" или "секцио" представлява манипулация, при която раждането на бебето се извършва чрез разрез в корема и матката на майката. Към този вид раждане се прибягва, когато вагиналното раждане представлява риск от увреждане на бебето или родилката. В България все повече жени предпочитат да раждат “секцио”. 

Има ли връзка между Юлий Цезар и "Цезарово сечение"?

Не. Общо е само името. Мит е, че името на тази хирургическа интервенция произхожда от името на великия римски пълководец и император, който също е роден чрез "секцио".

Още: Кое е по-безопасно: естественото раждане или секциото?

Произход на заблудата

Тази популярна заблуда идва от енциклопедиста Плиний Стари, който анализира думата "цезар". Думата произхожда от глагола "цезум", което означава "режа, изрязвам". Така Плиний допуска, че името Цезар идва от начина на раждане. Постепенно това твърдение става все по-популярно, макар да не почива на истината. Някои учени смятат, че името "цезар" няма римски, а пунически корени (това е езикът, на който се е говорило в Картаген) и означава "слон". Може дори самият владетел да е знаел това, защото е на гърба на монети с неговия лик има слон.

Как е роден Цезар?

Според историческите сведения Гай Юлий Цезар (100-44 г.пр.н.е.) е роден нормално. Майка му не само преживява раждането, но доживява и внуци, което би било невъзможно за жена, чието бебе е родено чрез "секцио" в тези древни времена.

Още: Д-р Стефан Константинов: У нас има епидемия от цезарови сечения

В митологията

Макар да няма научни доказателства, съществуват легенди за подобни раждания в древността. В древногръцката митология се споменава, че Аполон изважда Асклепий от тялото на мъртвата му майка. Момченцето оцелява и по-късно се превръща в прочут лечител. Срещат се и рисунки от Древен Китай, които изобразяват подобна манипулация, извършвана на живи жени.

И все пак Рим е началото

Името по някакъв начин е свързано с Древен Рим. Древноримският хирург Гален, живял през III в. е първият медик, който описва възможността да се извади живо бебе от утробата на мъртвата му майка. Официално в Древен Рим е приет закон, наречен Lex Caesarea, според който е задължително да се извади бебето на мъртвата родилка. Смъртта на майката обикновено настъпва, ако не може да роди по нормален вагинален начин. В такъв случай се налага да се направи разрез на корема. В повечето случаи шансовете за живот на бебето са минимални поради недостиг на кислород.

Още: Оперативното раждане променя еволюцията

Първото известно "секцио" в историята

Първото документирано раждане с Цезарово сечение е от 1500 г. в Швейцария. Тогава Якоб Нуфер, кастратор на прасета, спасява съпругата си по време на раждане, след като не може да роди нормално няколко дни. Той извършва разрязване и спасява майката и детето. Любопитното е, че по-късно жената ражда още 5 деца естествено, а първото бебе, родено "секцио" доживява до 77 години.

Всъщност терминът "секцио" се появява за първи път през 1598 г. в книгата за акушерство на Жак Гилимо.

Цезаровото сечение днес

Още: Първото цезарово сечение е било извършено през 1337 г.

С напредването на медицината Цезаровото сечение се използва все по-често и по-успешно. През 1876 г. италианският хирург и гинеколог д-р Едуардо Поро прилага хистеректомия - премахване на матката, което намалява времетраенето на операцията и риска от голяма кръвозагуба.

Смята се, че първото модерно Цезарово сечение е извършено на 25 септември 1881 г. от гинеколога д-р Фердинанд Керер. Той прави операция с напречен разрез в долната част на матката. По този начин се минимизира кървенето - метод, който се усъвършенства и се прилага и до днес.

Рекордът по брой цезарови сечения е на Кипър, където 54,8% от ражданията са по този начин. Следва Румъния с 44,1% и България на трето място с 43,1%. На другия полюс са Финландия една с 16,5% раждания с Цезарово сечение, Швеция с 16,6% и Естония и Литва с 19,4%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com