Честото събуждане влошава настроението

1846
Честото събуждане влошава настроението
Снимка: iStock

Честото събуждане през нощта може да окаже значително влияние върху настроението и цялостното благосъстояние. Сънят е основен стълб на нашето здраве, а нарушенията в режима на сън могат да доведат до множество негативни последици, включително до нарушения в настроението. В тази статия ще разгледаме как честото събуждане влошава настроението и какво можете да направите, за да смекчите последиците от него.

Един от най-непосредствените ефекти от честото събуждане е чувството на умора и раздразнителност през деня. Когато постоянно се будим от сън, нямаме възможност да преминем през различните цикли на съня, включително дълбокия REM (rapid eye movement) сън, който е от решаващо значение за емоционалната регулация и консолидирането на паметта. В резултат на това способността ни да се справяме със стреса и да поддържаме позитивно настроение е нарушена.

Колко часа продължава дълбокият сън и как да го увеличим?

Честото събуждане може да наруши и циркадния ритъм - вътрешния часовник на тялото ни, който регулира различни физиологични и поведенчески процеси. Това нарушение може да доведе до каскада от хормонални дисбаланси, включително повишени нива на хормона на стреса кортизол и намалено производство на регулиращи настроението невротрансмитери като серотонин. Комбинацията от тези фактори може да допринесе за разстройства на настроението като депресия и тревожност.

Освен това, когнитивното въздействие на честото събуждане е забележително. Сънят е от съществено значение за когнитивното функциониране, включително за вниманието, решаването на проблеми и вземането на решения. Когато постоянно се събуждаме през нощта, когнитивните ни способности се влошават, което затруднява съсредоточаването, вземането на правилни решения и поддържането на положителна перспектива.

Освен това честото събуждане може да изостри съществуващи разстройства на настроението. Лица със състояния като биполярно разстройство или голямо депресивно разстройство могат да изпитват по-тежки и продължителни промени в настроението, когато сънят им е нарушен. В някои случаи нарушенията на съня могат дори да предизвикат маниакални или депресивни епизоди.

И така, какво може да се направи, за да се намали отрицателното въздействие на честото събуждане върху настроението? На първо място, изключително важно е да се установят основните причини за нарушенията на съня. Това може да включва стрес, медицински състояния, странични ефекти от лекарства или лоша хигиена на съня. Отстраняването на тези основни причини е от съществено значение за подобряване на качеството на съня и съответно на настроението.

Колко сън е твърде много и какво сигнализира

Установяването на последователен режим на сън, създаването на комфортна среда за сън и практикуването на техники за релаксация могат да помогнат за подобряване на качеството на съня. Ако проблемът продължава, може да се наложи консултация със здравен специалист или специалист по съня, за да се проучат възможностите за лечение, като например когнитивно-поведенческа терапия за безсъние (CBT-I) или лекарства в определени случаи.

Честото събуждане през нощта може да окаже неблагоприятно въздействие върху настроението на човека, като доведе до раздразнителност, умора и потенциални разстройства на настроението. Приоритизирането на здравословните навици за сън и търсенето на професионална помощ, когато е необходимо, може значително да подобри качеството на съня и цялостното емоционално състояние. Сънят е съществен компонент на щастливия и здравословен живот и справянето с нарушенията на съня трябва да бъде приоритет за всеки, който иска да подобри настроението и качеството си на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...