Човешките храни, които може да давате на кучето си без угризения

13477
Човешките храни, които може да давате на кучето си без угризения
Снимка: iStock

Повечето кучета определено обичат да си похапват. И доста от тях си просят храна, когато семейството е седнало на масата. Може тяхната купичка да е пълна с кучешка храна, но те искат нещо от това, с което се хранят стопаните им. Добрата новина е, че има храни, които може да давате на кучето си, без да застрашавате неговото здравословно състояние.

Ето ви няколко човешки храни, с които може да разнообразявате с чиста съвест менюто на своя домашен любимец :

Кисело мляко – докато прясното мляко е вредно за кучетата, то киселото мляко не е. Пълно е с калций и полезни бактерии, подпомага храносмилането и е естествен пробиотик. Спокойно може да давате кисело мляко на своето куче, особено ако то има чувствителен стомах или страда от диария. Обърнете внимание обаче, че не всяко кисело мляко е подходящо за кучета. То трябва да бъде изцяло натурално, без добавена захар или изкуствени подсладители.

Как да предпазим домашните си любимци от кърлежи

Моркови – може да ги давате както сурови, така и сготвени. Те съдържат голямо количество фибри, които спомагат за работата на стомашно-чревния тракт. Те са богати и на бета-каротин и витамин А, който подобрява зрението. Хубаво е, че са с ниско съдържание на мазнини и калории и няма да доведат до натрупване на излишни килограми.

Кокосово масло – изключително богато е на полезни киселини, минерали и антиоксиданти, които са ценен източник на енергия. Редовният прием на кокосово масло подготвя организма за борба с вирусите и инфекциите и засилва имунната система.

Тиква и сладки картофи – и двете съдържат много витамини и полезни вещества като фибри, калий, минерали, йод и др., които подобряват здравето на пикочните пътища и регулират храносмилането. Не бива да давате тиква или сладки картофи, без да са преминали термична обработка.

Яйца – твърдо сварените яйца са полезни за кучетата. Те съдържат аминокиселини, които спомагат за изграждането и укрепването на мускулатурата, правят козината здрава и с блясък. Яйцата са богати на калций, а биотинът спомага за клетъчния растеж и метаболизма на мастните киселини. Няма проблем да давате яйце на кучето си от време на време, но в никакъв случай не бива това да е основната му храна.

Ориз – варен ориз без подправки е идеален за менюто на вашето куче. Богат е на въглехидрати, но е с ниско съдържание на мазнини, холестерол и натрий. Оризът подобрява храносмилането и са разгражда бавно, т.е кучето ви ще бъде сито за по-дълъг период от време. Може да давате както бял, така и кафяв ориз на домашния си любимец.

Кучетата не харесват определени хора – защо?

Овесени ядки – изключително подходящи са за кучета, които имат доказана непоносимост към глутен или имат алергия към зърнени култури. Богати са на фибри, които спомагат за регулиране на храносмилателните процеси.

Сьомга – тази риба е богата на омега-3 мастни киселини и е полезна за зрението и козината на кучето ви. Внимавайте с произхода на рибата, защото ако попаднете на такава с лошо качество или залежала, може да причините проблеми със стомаха на домашния си любимец.

Зелен фасул – ако кучето ви има нужда да свали няколко килограма, то този зеленчук е изключително подходящ за него. Задължително трябва да го сварите, преди да го поднесете на домашния си любимец.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com