Чудодейните свойства на копривата

6882
Чудодейните свойства на копривата
Снимка: Mareefe / Pixabay

Копривата е истински природен лечител, който може да ви помогне за много заболявания. Не случайно старите хора са казали, че един наръч коприва, ни избавя от много лекари. Тя наистина е универсално лекарство и в следващите редове ще споделим невероятните свойства на това растение, за които може би не знаете.

Копривата увеличава нивата хемоглобин, ускорява метаболизма и помага за по-лесно изгаряне на излишните килограма. Подобрява значително кръвообращението. Също така, тя е богата и на витамини. Сред тях са В, С и К, желязо, калций, каротин и калий. В състава и участват различни микроелементи. Част от тях са флавоноиди, танин, органични киселини, етерични масла и хистамин.

Копривата има и тонизиращо действие върху чревния тракт, като възстановява лигавицата на червата. При жените служи за регулация на менструалния цикъл. Тя може да бъде полезна и при различни бъбречни заболявания. За целта трябва да пиете чай от коприва. Той обаче ще пречисти цялостно тялото ви от токсини. С редовната му консумация ще забележите, че умората, раздразнителността и отпадналостта са изчезнали.  Заедно с това, ще подобрите и устойчивостта на организма към различни болести и вирусни заболявания.

Магическата женска билка - копривата

С лечебна цел се използват всички части от обикновената коприва, която има пречистващо и тонизиращо действие, също е полезна и за диабе...

Копривата може да ви помогне да се справите с проблемите на скалпа и косата. Отвара от коприва е чудесно решение за себорея или плешивост. Прясно изцеден сок от коприва може да се използва в домашни маски и кремове. Те се прилагат директно върху раните, защото помагат на кожата да се възстанови по най-бързия начин. Съдържат и антибактериални свойства, които пречат да се получи възпаление.

Копривата може да бъде полезна и на дамите, които са в менопауза. Този период се характеризира с хормонални промени и горещи вълни, които влияят на нормалния начин на живот, както и на емоционалните състояния. Чаят ще помогне за вълните, но ще подобри и съня. С негова помощ ще можете да спите непробудно часове наред.

Народните лечители също препоръчват хората, които страдат от ревматизъм и подагра. С настройките от нея, те ще се справят с болките и действа успокояващо на заболяванията. По този начин ще могат да водят и нормален начин на живот.


Като заключение можем да кажем, че копривата наистина е полезна билка. Тя може да се използва за много неща и да ни помогне да водим нормален живот. Не случайно ще я видите и в натуралната козметика, така че я използвайте смело, без притеснения. Сами ще се убедите, че действа добре на кожата и косата. Нейните пречистващи свойства ще помогнат за разрешението на редица кожни проблеми, с които всяка жена се сблъсква, независимо от възрастта.

Това е най-полезната билка и расте навсякъде около нас!

Пълна с лечебни свойства, ние често пренебрегваме копривата, защото ни е страх от нейното жилене, от което сме си патили неведнъж. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com