Цитрусови плодове – за имунитет и настроение!

10472
Цитрусови плодове – за  имунитет и настроение!
Снимка: iStock/Guliver

Портокалите, лимоните, грейпфрутите, мандарините са богати не само на витамин С, но и на флавоноиди – антиоксиданти, които предпазват организма от разрушаване, както и на фитонциди – естествени вещества, повишаващи имунитета. Съдържат и много пектини, които подобряват храносмилането и подпомагат извеждането на токсините от организма.

Родните място на цитрусовите дървета са Индия и Югоизточна Азия. Калоричното съдържание на всеки цитрусов плод е около 35–40 kcal на 100 г. Съдържание им на захари е ниско, но са с много вода и хранителна целулоза (фибри).

Лимони

В тях се съдържа цитрин, който помага да се усвоява витамин С – ето защо са добри за предотвратяване на настинки. Нормализират съдовия тонус, стабилизират нервната система. Лимоните съдържат много мед, която допринася за правилното усвояване на белтъчини, въглехидрати и желязо.

Портокали

Богати са на аскорбинова киселина, както и на витамини от В-групата. Главната полза от тях е в поддържането на здравето на мозъка и нервната система. Портокалите съдържат и витамин А и бета-каротин; тези вещества са необходими на децата за висококачествено умствено развитие, а на възрастните хора - за предотвратяване на възрастови промени в мозъка.

Мандарини

Тези храни определено помагат за облекчаване на болките в ставите

Диетолозите споделят какво да ядем и от какво е по-добре да се откажете, за да избегнете проблеми със ставите. Без да го забелязваме, ...

Минералният и витаминен състав на мандарините е практически същият, както този на портокалите. Предимството им е във високата концентрация на флавоноида нобилетин. Той предпазва от натрупването на мазнини в черния дроб, пречи на отлагането на холестеролни плаки в кръвоносните съдове и увеличава чувствителността на клетките към инсулина.

Грейпфрут

Грейпфрутите (особено вътрешните им ципи) съдържат горчивия флавоноид нарингенин. Това вещество улеснява черния дроб да изгаря по-активно мазнините, интензифицира метаболизма, смъква нивата на холестерола в кръвта и потиска апетита. Затова в процеса на отслабване грейпфрутите в менюто са наистина незаменими. В същото време грейпфрутът съдържа съединения, които блокират действието на определени храносмилателни ензими. В тази връзка горчивите плодове не могат да се комбинират с прием на някои лекарства: антибиотици, спазмолитици, орални контрацептиви, антихистамини и антиаритмични препарати, лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Кой не бива да яде цитрусови плодове?

Въпреки своята полезност, цитрусовите плодове имат няколко противопоказания.

Никога не яжте тези храни преди излагане на слънце

Знаете ли, че консумацията на определени храни е категорично забранена преди интензивно излагане на слънце? В най-добрия случай това мо...

Те не бива да се консумират от склонни към алергии хора, тъй като са с висока степен на алергенност. По същата причина кърмещите майки трябва да бъдат внимателни с тези плодове - по време на кърмене цитрусите са в състояние да причинят алергии на бебето.

Соковете от цитрусови плодове са с висока киселинност, така че могат да причинят изостряне на хроничен гастрит, язва на стомаха или панкреатит. Поради високата киселинност след ядене на тези плодове е добре да измиете зъбите си или просто да изплакнете устата си, за да предпазите зъбния емайл.

Купувайте цитрусови плодове само от оторизирани търговски обекти. Избягвайте да пазарувате в неидентифицирани и необорудвани места за търговия на дребно, особено покрай магистралите. Плодовете да са узрели, с непокътната кора и без признаци на гниене. Продавачът трябва да разполага с документи, потвърждаващи качеството и безопасността на продаваните продукти.

Преди да ядете плодовете, не забравяйте обилно да ги измиете. Това служи като превенция на чревни инфекции и отравяния.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com