Цветна неделя 2023: Какви са обичаите и ритуалите на този празник

2918
Цветна неделя 2023: Какви са обичаите и ритуалите на този празник
Снимка: iStock

Какво е Цветна неделя и как се празнува?

Тази година празникът Цветна неделя се пада на 9 април. Той винаги се отбелязва в неделята, след Лазаровден, предшестваща Великден. Познат е на всички още като Цветница, Връбница или Палмова неделя. Това е денят на влизането на Исус в Йерусалим, където бил посрещнат с почести.

Въпреки че се пада по време на Великия пост разрешена е консумацията на риба. На трапезата може да се сложи и вино. На нея също така може да има различни постни ястия, предимно от лапад, спанак и коприва.

Цветница се отбелязва с празнична литургия, на която се освещават върбовите клонки и се извършва причестяване. В деня на Цветна неделя вярващите си тръгват от църквата с венец от тях, който закачат на врата на дома си. Вярва се, че той ще ги предпази от болести, беди и несполуки. Върбата е символ на плодовитостта и здравето. Счита се, че върбовите клонки имат силата да изцеряват болните хора и животни.

Какво да сложим на масата за празника Цветница

История и значимост на палмовите клони за този празник

Палмовите клонки са символа на празника Цветна неделя, защото при влизането си Йерусалим Исус е бил посрещнат точно с тях.

Според еврейската традиция крале или завоеватели, които влизат в Йерусалим, са били посрещани от народа с палмови клонки в ръка, с аплодисменти и тържествени възклицания.

По същия начин е бил посрещнат и Исус след като възкресил Лазар, който 4 дни бил в гроба. Народът застлал пътя му с палмови клонки и дрехи. Той бил посрещнат не като земен цар или военачалник, а като победител на смъртта и греха.

Христос дошъл в града, яздейки магаре, което на изток означава мир (влизането на кон означава война). Това значимо събитие се нарича Вход Господен в Йерусалим или Цветница.

Какво се яде на Цветница? Всеки българин трябва да знае ТОВА!

Цветна неделя 2023: Традиции и обичаи

Но въпреки че палмовите клонки символизират празника, традицията е променена. Те са заменени с върбови клонки, които се увиват на венец.

Празникът Цветна неделя е свързан с много традиции и обичаи. 

На Цветница се извършва важен ритуал, наречен кумичине. В него могат да участват само момите, които на предния ден са били лазарки. Рано сутринта те отиват на реката и пускат в нея изплетените от тях венци от цветя. Момата, чийто венец водата отнесе най-далече, става кумица. Тя трябва да е най-уважавана и тачена от останалите моми до Великден. Също така кумицата трябва да организира празнична трапеза за останалите моми.

10 чудесни пожелания за Цветница

Някои хора ги пазят през цялата година, вярвайки, че лекуват болести, защитават къщата и прогонват злите духове.

Тъй като празникът се пада по време на пости не е разрешена консумацията на месо, мляко, яйца, сирене, заквасена сметана, извара, животинско масло и сладкиши. На този ден можете да добавите риба и вино към постното меню. В навечерието на празника, на Лазарова събота, вместо риба може да се яде хайвер.

Особено внимание се обръща на времето на Цветница:

  • ако е слънчево, реколтата ще е слаба;
  • ако вали, реколтата ще е богата;
  • ако духа вятър, времето ще е ветровито през цялата година;

Казват, че ако по време на буря хвърлите осветена върба срещу вятъра, лошото време ще отшуми. И ако го забиете в земята, върбата ще спаси реколтата. От древни времена хората твърдо вярват, че бедствията ще подминат дома, в който има осветена върбова клонка.

Цветница е

Силата на осветената върба е толкова голяма, че ако потупате с нея тялото си, ще бъдете здрави през цялата година. Ако засадите цвете на Цветница, ще забогатеете бързо.

На този ден се почита и паметта на починалите близки. Преди изгрев слънце жените трябва да занесат върбови клонки на гробищата. 

На Цветна неделя имен ден празнуват всички с имена на цветя - Маргарита, Лилия, Върбан, Виолета, Биляна, Карамфилка, Латинка, Ралица, Росица, Цветелин, Цветелина, Хризантема, Явор, Невена, Паолина, Ясмина, Божура и много др.

 

 

 

 

Някои ги пазят през цялата година, вярвайки, че лекуват болести, защитават къщата и прогонват злите духове.

Тъй като празникът попада на пост, не можете да ядете месо, мляко, яйца, сирене, заквасена сметана, извара, животинско масло, богат хляб и сладкиши. На този ден можете да добавите риба и вино към постното меню. В навечерието на празника, на Лазарова събота, вместо риба може да се яде хайвер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com