Цветът на очите ви може да разкрие много за здравето ви

2807
Цветът на очите ви може да разкрие много за здравето ви
Снимка: iStock

Цветът на очите ви се определя най-вече от късмета на генетичния жребий. Въпреки че има неща, които можете да направите, за да подобрите зрението си и да поддържате очите си здрави, няма много неща, които можете да направите, за да промените цвета на очите си. 
Въпреки това цветът на ириса ви може да разкрие повече за здравето ви, отколкото си мислите. Ето какво трябва да знаете за тъмните и светлите очи, както и за всички междинни нюанси.

Тъмни очи: Може да е по-малко вероятно да имате дегенерация на макулата

Цветът на очите ви може да даде представа за цялостното ви очно здраве. "Тъмният ирис блокира повече ултравиолетова светлина", казва Кристофър Куин, ОД, президент в компания в Изелин, Ню Джърси, и секретар-касиер на Американската оптометрична асоциация. "Ултравиолетовата светлина е рисков фактор за дегенерация на макулата. Допълнителната светлина, която попада в очите на хора със светли ириси, може да доведе до по-силна дегенерация на ретината."

Какво разкриват сините очи?

Тъмни очи: Имате по-малък риск от меланом

Тъмните ириси могат да означават, че имате по-малък риск от рак на кожата - меланом. В проучване изследователите вземат ДНК проби и събират данни за излагането на слънце от близо 500 бели деца на възраст от 6 до 10 години в продължение на четири години. 
Децата с ген за сините очи са били по-склонни да развият бенки в сравнение с децата без този ген. (Броят на бенките, които се появяват в детството, може да предскаже риска от меланома в зряла възраст). 
Други изследвания са установили, че хората със сини или зелени очи са изложени на по-голям риск от очни меланоми, най-вероятно защото имат по-малко поглъщащ светлината пигмент, който предпазва очите от слънчево увреждане. 
Независимо от цвета на очите ви обаче, винаги е добре да предпазвате очите си със слънчеви очила, които блокират от 99 % до 100 % от ултравиолетовата радиация, или с UV-абсорбиращи контактни лещи - казва Куин.

По цвета на очите се познава душата на човек

Светли очи: По-малко вероятно е да имате витилиго

В проучване на Медицинския факултет на Университета в Колорадо изследователите са проследили близо 3000 души с витилиго - автоимунно заболяване, при което имунната система на човека атакува здрави пигментни клетки и причинява кожни петна. 
Изследователите идентифицират 13 гена, свързани с предразположението към витилиго. Те установили, че хората с това заболяване по-рядко имат сини или сиви очи, отколкото тези без него. 
От пациентите с витилиго, които всички са били от нешпанско европейско потекло, 43 % са имали тъмни очи, 30 % - зелени или лешникови, а 27 % - сини или сиви очи. 
Това се различава от типичното разпределение на цветовете на очите, наблюдавано при американците от европейски произход, които не страдат от витилиго, при които 52% са със сини или сиви очи и само 27% имат кафяви или светлокафяви очи. Хората с витилиго са изложени на по-висок риск от други автоимунни заболявания като лупус, диабет тип 1 и заболявания на щитовидната жлеза.

Тъмни очи: Хората с този цвят пият по-малко алкохол

При анализ на 12 000 бели мъже и жени от Държавния университет в Джорджия изследователите установяват, че хората със светли очи пият повече алкохол и е по-вероятно да злоупотребяват с него, отколкото хората с тъмни очи. (Те са разгледали данни от едно проучване сред около 10 000 мъже затворници и второ - от проучване сред около 1 800 жени). 
Но защо е тази връзка? Изследователите предполагат, че тя може да се дължи на меланина - пигмента, който прави очите по-тъмни. 
Меланинът участва в електрическите връзки между мозъчните клетки. 
Ако количеството меланин в окото (при тъмнооките хора е повече) корелира с количеството меланин в мозъка, това би могло да означава, че тъмнооките хора са по-чувствителни към стимули като алкохола, което означава, че те могат да се опиянят от по-малко алкохол, отколкото светлооките хора (и следователно е по-малко вероятно да прекалят с алкохола). Все пак са необходими допълнителни изследвания. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com