Да използваме ли зехтин за пържене?

10061
Да използваме ли зехтин за пържене?
Снимка: iStock

Краткият отговор на този въпрес е да.
Нека сложим край на този мит веднъж и завинаги. Не само че може да използвате зехтин за пържене, но трябва да знаете, че той е една от най-здравословните мазнини. Ето какво казват проучванията по този въпрос.

Здравословно ли е пърженето със зехтин?

Да. Ето кои са основните ненужни притеснения:

1. Притеснявате се, че при нагряване зехтинът отделя опасни субстанции. Зехтинът екстра върджин съдържа антиоксиданти (за разлика от другите видове мазнина), затова е устойчив на оксидация. Поради тази причина този зехтин е по-малко податлив на окисление и образуване на вредни вещества при готвене в сравнение с други видове мазнина. Пърженето с екстра върджин зехтин не е канцерогенно.

2. Популярно е схващането, че зехтинът е с ниска точка на димене, затова не трябва да се използва при пържене. Това не е вярно. Ето защо.

Зехтинът или олиото е по-полезно? Отговорът ще ви изненада

Точката на димене на зехтина

Точка на димене е моментът, в който, при загряване, мазнината започва да пуши и гори. Когато мазнината е загрята над своята точка на димене, полезните хранителни вещества, които се съдържат в много нерафинирани масла, се унищожават, а това създава вредни свободни радикали.

Сигурно сте чували, че е по-добре да използвате за пържене мазнина от определени семена или зеленчуци или рафинирано олио, защото имат по-висока точка на димене. Истината е, че зехтинът екстра върджин е с по-висока точка на димене от много рафинирани видове мазнина. Точката на димене на този зехтин варира от 185 до 210 градуса по Целзий. Това означава, че е много подходящ за пържене и сотиране, тъй като едва ли ще достигнете точката на димене при използване на обикновена готварска печка.

Най-здравословно е пърженето със зехтин екстра върджин

Вече знаете, че е полезно да използвате зехтин екстра върджин за пържене, нека видим защо това е най-здравословният вариант.

* зехтинът екстра върджин не се променя много при нагряване, защото съдържа антиоксиданти и е минимално обработен. Според последни проучвания, при нагряване, този зехтин произвежда най-малко полярни съединения (вредни странични продукти) в сравнение с другите видове олио (рапично, слънчогледово, от авокадо, фъстъчено)

* зехтинът екстра върджин запазва големи количества полифеноли и антиоксиданти при нагряване. Другите видове олио не съдържат никакви антиоксиданти

*антиоксидантите и полифенолите от зехтина екстра върджин се пренасят върху храните, които се пържат в него, с което се увеличават хранителните вещества в храната, която пържите.

2 лъжици зехтин на гладно и НЯМА да повярвате какво ще се случи с организма ви

Съвети за пържене със зехтин

Много майстори готвачи твърдят, че пърженето изисква определени умения. Същото важи и за пърженето със зехтин. Ето най-добрите съвети за приготвяне на вкусна и здравословна храна.

Не използвайте многократно една и съща мазнина.

Тоа е най-важното правило: не използвайте зехтина за пържене многократно, най-много до 3 пъти. Ако го използвате повторно, не пържете при температура над 180 градуса Целзий. Това е важно по две причини: от здравословни съображения, тъй като колкото по-често се използва зехтинът, толкова повече губи свойствата си. Освен това вкусовите му качества се влошават.

Как да разберем кой зехтин става за пържене?

Пържете на правилната температура.

Уверете се, че зехтинът е с подходяща температура, когато поставяте храната. Ако температурата е много висока, храната ще се изпържи бързо отвън, а отвътре ще остане сурова. Ако температурата е ниска, храната ще абсорбира голяма част от зехтина и ще стане тежка и мазна. Препоръчително е да изчакате мазнината да достигне около 165 градуса Целзий.

Отцедете мазнината от храната.

Поставете изпържените продукти на кухненска хартия, за да се отцеди зехтинът.

Консумирайте незабавно.

Сервирайте веднага, след като приготвите ястието. Пържените храни омекват и влошават вкусовите си качества след това.

Пържене и средиземноморска диета

Всички знаем, че средиземноморската диета се смята за една от най-добрите по отношение на дълголетие и предпазване от хронични заболявания. Тази диета включва някои пържени храни, но те се приготвят със зехтин.
Все повече се налага мнението, че умерената консумация на пържени храни не оказва негативно влияние върху сърдечно-съдовите заболявания, ако храната се пържи в зехтин. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com