Да узаконим човекоядството.. или що е то „прозорецът на Овертон"?

11437
Да узаконим човекоядството.. или що е то „прозорецът на Овертон"?
Снимка: iStock

„Прозорецът на Овертон“ представлява метод, чрез който дори най-абсурдната идея може да бъде внедрена в съзнанието на обществото. Наречен е в чест на американския социолог Джоузеф Овертон, който го дефинирал в средата на 1990-те години. Например: нека с помощта на „прозореца на Овертон“ да узаконим човекоядството. Струва ви се абсурдно? Добре: да започнем!

Представете си, че някой водещ в телевизията заговори за канибализъм - тоест за физическото изяждане на човек от човек, като за нещо нормално. Реакцията на обществото ще е толкова бурна, че той ще бъде уволнен и евентуално подведен под наказателна отговорност.

Първа стъпка: абсурдно!

Разбира се, отначало идеята за човекоядство в очите на обществото ще бъде чудовищно мракобесие. Ако обаче редовно засягате този въпрос в медиите от различни гледни точки, хората неусетно ще свикнат със самия факт, че по тази тема може поне да се разговаря. Табуто вече е премахнато.

Втора стъпка: радикално!

Идеята за човекоядство все още категорично се отхвърля от населението. Само от време на време, в една или друга програма, чуваме радикални изказвания в подкрепа на човекоядството - но това се възприема като радикално бълнуване на самотни психопати. Те обаче започват да се появяват все по-често на екрана - и скоро обществеността вече наблюдава как се събират цели групи от такива радикали. Организират се научни симпозиуми, където обясняват човекоядството като историко-природен феномен от зората на човечеството. Вместо понятието „човекоядство“ или „канибализъм“, започва да се използват политкоректен термин – „антропофагия“.

Трета стъпка: приемливо!

Темата се обсъжда отдавна, всички са свикнали с нея. Никой не се стряска от думата „антропофагия“. Все по-често има съобщения, че „Движението за умерен канибализъм“ провежда митинг. Учени твърдят, че желанието да се изяде друг човек е присъщо всекиму – но не всеки го осъзнава. Хората, които отхвърлят човекоядството, са представяни като нетолерантни, изостанали и т. н.

Четвърта стъпка: разумно!

Твърди се, че ако не се злоупотребява с човекоядството, то е приемливо. Развлекателните телевизионни програми излизат със забавни истории, свързани с човекоядството. Хората се смеят, сякаш е нещо обикновено, макар и малко странно. Обсъжда се процесът на узаконяване на антропофагията.

Пета стъпка: стандартно!

В общественото съзнание се внушава, че този проблем е много остър и назрял. Общественици говорят от неутрална позиция: „Аз самият не съм човекоядец, но не ме интересува кой какво яде“. Появяват се шоу-програми, които развиват идеята за ядене на човешко месо. Коефициентът на интелигентност на човекоядците бил значително по-висок от този на обикновените хора!

Шеста стъпка: политическа норма!

Последният етап от „прозореца на Овертон“ е приемането на закони, които позволяват на човекоядците свободно да разпространяват идеи и рецепти за хранене с човешко месо – варено, задушено, печено и пържено, с различни подправки и сосове! Всеки глас, издигнат срещу тази пълна лудост, ще бъде наказван като нарушение на свободата и правата на човека. Създават се различни фондации в защита на човекоядците...

А беше абсурдно, нали?

Там, където е заличена границата между доброто и злото, „прозорецът на Овертон“ има всички шансове да реализира и най-абсурдната разрушителна идея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com