Далеч от досадните грешки: Как да си миете зъбите правилно и защо да сменяте четката след настинка?

2048
Далеч от досадните грешки: Как да си миете зъбите правилно и защо да сменяте четката след настинка?
Снимка: iStock/Guliver

Оралното здраве е не само красота и комфорт, но и адекватно функциониране на вътрешните органи. Не всеки разбира, че от здравето на зъбите и венците зависи колко добре ще работят стомахът и другите вътрешни органи. Но ние сме свикнали да не обръщаме внимание на малък зъбобол, да го потискаме с аналгетици, докато стане нетърпим. За да намалите честото ходене до зъболекаря, е много важно да се научите как да почиствате зъбите си правилно и да избягвате досадни грешки.

Как проблемите със зъбите могат да причинят заболявания на вътрешните органи?

При кариес и пулпит патогенните микроорганизми живеят в устната кухина. Колкото и да миете зъбите си и да плакнете устата си, огнищата на инфекцията ще съществуват. Микробите, заедно с храната и движението на слюнката, навлизат в ларинкса, стомаха и в крайна сметка в кръвта.

На колко време се сменя четката за зъби - не преминавайте този срок!

Как да си почиствате зъбите правилно?

Правете това не веднага, а половин час след хранене. Повечето от нас мият зъбите си веднага след храна, но това може да бъде не само безполезно, но дори и вредно. Факт е, че докато дъвчете храната, нивото на киселинност в устата се повишава значително. Ако веднага започнете да миете зъбите си след хранене, тогава ние просто караме цялата тази киселина под венците и тя ще започне да се отразява негативно на тяхното състояние. Затова трябва да изчакате половин час, докато киселинността се върне към обичайното си ниво.

Не забравяйте да изчеткате езика си преди лягане. Бактериите се натрупват не само по зъбите, но и по езика, тъй като той има грапава структура. Преди лягане, след измиване на зъбите, не забравяйте да почистите повърхността му със скрепер или задната част на четката, ако има специални туберкули. Не е нужно да миете езика си с паста за зъби.

Променете обичайните движения на четката за зъби. Това е необходимо, за да не се образува плака от едната страна на зъба, където четката обикновено не достига.

Освен това трябва да миете зъбите си по различни начини. Предна и странична - в посока от венците, за да не се избутват плака и остатъци от храна във венечните джобове. Но зъбите за дъвчене се почистват с ротационни, кръгови движения.

Зъболекар: Ще имате здрави зъби до 90-годишни, ако правите това всеки ден

Защо трябва да смените четката си за зъби след настинка?

Четката за зъби обикновено е хигиенен артикул, който трябва да се поднови след 2-3 месеца употреба. Но ако човек е имал настинка, тогава след възстановяване трябва незабавно да се отървете от старата четка. Патогените могат да останат върху нея. Те отново и отново ще се връщат към лигавицата, провокирайки възпаление.

Освен това четката трябва да се смени, ако влакната й са потъмнели или пожълтели, започнат да миришат неприятно - това е сигурен знак за развитие на бактерии. Миенето на зъбите с такава четка има повече негативи, отколкото ползи. Деформираните, износени влакна също са опасни, защото нараняват венците, а това от своя страна води до възпаление.

Погрижете се за здравето си и не забравяйте, че трябва да посещавате зъболекар на всеки шест месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com