Деликатеси, които ще се замислите дали да опитате

8990
Деликатеси, които ще се замислите дали да опитате
Снимка: iStock/Guliver

Най гадните неща, които се смятат за деликатеси по света. Знаете ли, че в Швеция има Музей на Гадната храна? Концепцията на Музея на гадната храна в шведския град Малмьо е, че има много храни, които са вкусни по принцип, но други са предизвикателство, за което се изисква добър стомах. Не случайно още на входа на посетителите са предоставяни торбички за повръщане. Вие преценете какви гадости се излагат там.  Вдъхновени от идеята на този Музей, днес ще ви представим едни от най-странните и неприятни храни, които в различните части на света се смятат за деликатес.

Червеи и гъсеници

Тези малки и неприятни за повечето от нас твари  са богат протеинов източник. Не случайно все повече хора се оказва, че ги консумират като свежа добавка към ястията си.Червите се смятат за деликатес на някои места в света, като например в Мексико. Според запознати с тяхната култура, в дълбоката провинция на страната нямало нищо по-обичано от тако или чили кон карне с пресни червейчета. В Азия ги обичат гриловани, като най-предпочитани са кокосовите гъсеници.

Пудинг от кръв

В Азия са любители и на необикновен пудинг, който се прави от прясна патешка или свинска кръв. Украсата от свежи чевеи също е предпочитана.

Плъхове

Ако попаднете в Малави или Камбоджа не бива да ви изненадва ако срещнете момче набучило на кол няколко големи плъха с козина и дълги опашки. Не ги носи като трофей – предлага ги на изгладнелите си сънародници. Африканците освен варени, обичат плъховете и на дървени въглища.

ЕС одобри първите ядливи насекоми

Изсушен жълт брашнен червей вече може да се продава в 27-членния блок, след решение на правителствата на ЕС и оценка на безопасността н...

Балут – живото яйце

Едва ли може да си представите да ядете варено яйце, в което обаче има зародиш на малко пиленце. В Камбоджа обаче това е на особено почит, като се смята, че така наречения балут е източник на силни хранителни вещества и сексуална мощ. На каква възраст ще е пиленцето е въпрос на регионални вкусове, но задължително то трябва да има развити човка, перушина и нокти. В някои азиатски селища балутът се използва като лек за махмурлук.

Сирене с ларви

Това е европейски специалитет. Приготвят го в Сардиния. Нарича се касу марцу. Към сирене Пекорино специално се добавят ларви на мухата Piophila casei, които ускоряват ферментацията. Деликатесът може да се намери на черния пазар, защото е обявен за опасен за здравето и легалната му продажба е забранена. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com