Дете проходи след операция по отстраняване на цяла бедрена кост с тумор

2839
Дете проходи след операция по отстраняване на цяла бедрена кост с тумор
Снимка: Катя Стайкова

Уникална операция на дете в болницата по ортопедия в Горна баня. За първи път в България отстраниха на 13-годишно момиче цяла бедрена кост, обхваната от тумор, и поставиха модулна мега-протеза. Две седмици след операцията в Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Професор Бойчо Бойчев” в Горна баня 13-годишната Райна от Пловдивско може отново да ходи с двата си крака.

Момичето постъпва в ортопедичната болница с диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото протежение. След проведена предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия извършва премахване на тумора с цялата бедрена кост и заместване на дефекта с модулна мега-протеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната стави. Операцията бе извършена за първи път у нас на дете от изцяло български екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата.

Учени разкриха причината за появата на туморите

Учени разкриха загадката на измененията в клетките, съпътстващи появата на злокачествени туморни образувания. Резултатите от изследване...

„Това бе злокачествен тумор, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон, обяснява д-р Патриков. Момичето бе изпратеноотново при нас от Пловдив,където бе преминало подготовка за операцията с химиотерапия.За да бъде отстранен изцяло туморът, се наложи цялата бедрена кост да бъде премахната през коленната и тазобедрената стави. За това, че туморът е бил изключително близо до магистралните съдове, хранещи крайника, се наложи в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е специалистът от отделението по съдова хирургия към болница „Света Екатерина“ д-р Николай Величков.“. Операцията е продължила около четири часа и половина.

Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реконструкция с туморна модулна ендопротеза, изработена в Германия, обяснява д-р Патриков. Протезата е бутикова, поръчана и изработена, съобразно размерите на костите на пациентката. Тази модулност позволява и по-късновъв времето при необходимост да се подменят модулите. Защото пациентката е на 13 години и се предполага, че има още 1-2 години растеж на костта. Така че, ако в процеса на израстване оперираният крак изостане по дължина от другия, ще има възможност да бъде уеднаквен с подмяна на един от поставените по средата модули. Важна роля в случая имаше предоперативната химиотерапия, проведена в детската онкохематология в Пловдив, чиито специалисти бяха в непрекъснат контакт с нас, за да проследяваме как реагира туморът на химиотерапията. След операцията отново бе изследвана степента на некроза и хистологичното изследване показа пълна некроза след химиотерапията.“

12 дни след интервенцията момичето продължава раздвижване от терапевтите на болницата и ще продължи със следоперативна химиотерапия по установения протокол. „Очакваме пациентката да води нормален начин на живот, без големи натоварвания на оперирания крайник, със задоволителен обем на движенията в тазобедрената и коленната стави“, каза д-р Патриков. „Уникалното в случая е, че за пръв път в България операцията на дете бе извършена от изцялобългарски екип лекари, обяснява д-р Валентин Ангелов, директор на болницата. По-рано такава интервенция е правена в друга болница на по-възрастен пациент под ръководството на словенски хирург.“ В оперативния екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, са лекарите Иво Димитров, Светослав Славчев, Петко Пейневски и съдовият хирург от „Св. Екатерина“ д-р Николай Величков. Стойността на протезата е в размер на 37 700 лева и изцяло е поета от Здравната каса. Това, че операцията се прави в България спестява разходите за пътуване на придружител извън страната, за престоя му в чужбина, за хонорар на лекарите там, които досега са се поемали също от Здравната каса.

През месец май миналата година същият екип на УСБАЛО в Горна баня под ръководството на д-р Патриков извърши друга уникална за България операция на 12-годишно момче със зловещата диагноза Сарком на Юинг. Туморът се намираше в костния мозък на бедрото, което наложи отстраняването на тази част от бедрената кост, която участва в движението на коленната става и заместена с модулна протеза с възможности да се удължава.

Може ли тумор да се обърка с бременност?

Дали е възможно да объркате тумор и бременност? Интересен е случаят с Кейти Холмс от Обединеното кралство, която помислила 6-килограмов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно