Днес е Международният ден на медицинските сестри

23738
Днес е Международният ден на медицинските сестри
Снимка: Thinkstock/Guliver

На 12 май се отбелязва професионалният празник на медицинските сестри. Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 - 1910).

Английската медицинска сестра Флоранс Найтингейл организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

Найтингейл се счита за основоположник насъвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели. Флоранс Найтингейл е аристократката, родена във Флоренция на 12 май 1820 г. По време на Кримската война заедно с няколко нейни последователки работи в полеви болници - първо в Скутари (Турция), а след това и в самия Крим.

Благодарение на нейната организираност и познания, както и на новите практики, които прилага при грижите за ранените - смъртността влазаретите за 6 месеца спада драстично от 42 на 2%. Умението да управлява болнична институция впечатлява Лондон и през 1856 г., правителството на Великобритания и поръчва да реорганизира армейската медицинска служба. Сама успява да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата "Свети Тома".

Лондон дава 20 000 лева месечна заплата за български лекар

Около 20 000 лева е месечната заплатата, която български лекар може да получи в Лондон. А търсенето на наши медици е много голямо, съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com