Добрата лъжа-въпрос на тренировки

10207
Добрата лъжа-въпрос на тренировки

Колкото повече практика се натрупва, толкова по-виртуозно става умението да се лъже. Необходимо е малко повече време, за да може човек да лъже автоматично  и убедително, съобщи NBC News. В резултат се получава така, че самият лъжец не може да различи лъжата от измислицата, като в същото време мозъкът му използва все по-малко сили за усилието.

Изводите са направени въз основа на експеримент, чиято цел била да се провери доколко е ефективна тренировката, свързана с лъженето. В изследването участвали 48 студенти, разделени на три групи. В рамките на първия експеримент от всички се искало да не казват истината.

Най-лъжливите реклами

Рекламната индустрия никога не е можела да се похвали с неопетнено реноме. Когато получим имейл, който ни обещава да свалим 10 кг. за е...

По време на втория тест първата група била помолена да отговаря по-бързо на зададените въпроси и да се опитат да грешат по-малко. На втората група дали същата задача, но  предоставили възможност да се поупражнява. Третата група била контролна и в нея просто била проведена проверка без никакви допълнителни изисквания.

Така времето, необходимо за изричането на лъжа било намалено в двете основни групи. Но само на участниците във втората група им отнемало толкова време да излъжат, колкото и да кажат нещо, което  е истина. Т.е. в главата на тези хора повече нямало конфликт на мислите (тъй като обикновено хората са честни). Това показва, че силната мотивация помага на човек да лъже по-добре. Просто рамките на истината стават по-широки.

По-рано бе доказано, че лъжата е трудна задача за мозъка. Тя първо трябва да бъде измислена, да бъде задържана в главата, а след това – озвучена. За това ако човек лъже без подготовка, той не може да отговори веднага и често греши, тъй като на мозъка му е необходимо време.

Редактор: Е. Гигова

 

Мъжете с висок тестостерон лъжат и изневеряват по-рядко

Тестостеронът често се свързва с агресия и антисоциално поведение. Но изглежда, че високите нива на мъжкия полов хормон, които увеличав...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com