Домашни вампири:17 неща в дома, които крадат здравето ви ден след ден

3214
Домашни вампири:17 неща в дома, които крадат здравето ви ден след ден
Снимка: JESHOOTS.COM / Unsplash

Въпреки че знаем, че различните почистващи препарати и уреди са само част от многото опасни предмети, които могат да бъдат открити в съвременните домове, има много съмнителни продукти със скрити опасности, чиито последици са малко известни. Ето някои от най-опасните предмети, които може да се намират в дома ви и да вредят на вас и вашите близки.

Съдове с незалепващо покритие

Да не накисвате тиганите за цяла нощ и да не остъргвате загорялата храна може да е приятно, но имайте предвид, че простотата на съдовете с незалепващо покритие има своята цена и тя е безопасността. Политетрафлуороетиленът, покритието, което прави хранителните продукти "незалепващи", отделя газове при нагряване до 600 градуса, което се свързва с повишен риск от рак и други рискове за здравето на хората.

Освежители за въздух

Токсините, съдържащи се в освежителите за въздух, могат да се натрупват в организма с течение на времето. Според Центъра за борба с рака "Акерман" те съдържат фталати и други опасни химикали, които лесно се вдишват, абсорбират от кожата или случайно се поглъщат. Дългосрочното излагане на химикалите в освежителите за въздух може да доведе до увреждане на белите дробове, бъбреците и централната нервна система. Те дори могат да променят хормоните на организма, което увеличава риска от рак и може да причини репродуктивни проблеми.

Нафталенови топчета

Нафталинът, съдържащ се в балоните, може да разруши червените кръвни клетки и е доказано, че причинява рак при животни (все още обаче не е доказано, че причинява рак при хора). Тъй като топките за молци се превръщат от твърдо вещество в пара, вие по същество вдишвате инсектицид, който може да причини гадене, замаяност, дезориентация и затруднено дишане.

Средства срещу бълхи и кърлежи

Средствата срещу бълхи и кърлежи за домашни любимци могат да спасят вашия домашен любимец от нежелани ухапвания, но е важно да знаете, че пестицидите могат да доведат до увреждане на нервите, неврологични проблеми, припадъци и други, според предупреждение, издадено от Администрацията по храните и лекарствата. 

При отравяне с препарат - първо се проявяват тези симптоми

Антибактериални сапуни

Години наред антибактериалният сапун се смяташе за "най-добрата" защита срещу вредните болести и бактерии. Всъщност няма доказателства, че антибактериалният сапун е по-добър в предотвратяването на заболявания от обикновения сапун и вода. Според FDA този продукт може да бъде свързан със създаването на бактерии, устойчиви на антибиотици, а също така да повлияе на ефективността на някои лечения, но не повече.

Белина

Белината е изключително опасен химикал, който може да се намери в почти всеки дом. Според проучванията консумацията на белина не само ще доведе до вътрешни проблеми и смърт, но и ще увеличи риска от хронична обструктивна белодробна болест.

Препарат за почистване на фурни

Много от тези почистващи препарати съдържат разяждащи основи, които могат да имат сериозно въздействие върху стомашно-чревния тракт и дихателната система и могат да бъдат фатални при поглъщане. Ето защо мнозина отказват да ги използват.

Пречиствател на въздуха

Корозивните съставки, благодарение на които киселинните продукти като тоалетните въздухопречистватели почистват добре, могат да причинят и изгаряния на кожата и очите при контакт. Освен това те са изключително опасни, когато се смесват с други видове почистващи препарати.

Политура за мебели и петна

Нерастителните бои и лакочистителите на маслена основа са не само силно запалими, но и съдържат химикалите фенол и нитробензол, които могат да се абсорбират от кожата и потенциално да причинят рак на кожата. Съобщава се, че ако отровата влезе в контакт с кожата или очите, може да се получи дразнене, загуба на зрението или кожни изгаряния. Ако случайно погълнете лак за мебели, той може да причини силна болка в гърлото или стомаха, подуване на гърлото или повръщане и дори кома.

Забавители на горенето

Химикалите за забавяне на горенето, които често се срещат в стари дивани, матраци и килими, са свързани с безплодие, вродени дефекти, рак и проблеми с имунната система. Проучване на университета Дюк установи, че забавителите на горенето се срещат все по-често в организма на хората, което води до сериозни здравословни проблеми.

Електрически одеяла

Не си струва да си играете с електричеството, особено когато става въпрос за отоплителни уреди. Доклад на Националния център за биотехнологична информация установи, че някои хора са получили топлинен удар от електрически одеяла, а според някои това може да доведе и до репродуктивни проблеми. 

Овлажнители на въздуха

Проучване, публикувано в Pediatrics, установи, че овлажнителите на въздуха всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза, особено за бебетата. Натрупването на минерали в традиционното устройство може да увреди белите дробове.

Удължители

Въпреки че удължителят сам по себе си не е опасен, ежедневната му употреба може да бъде опасна. Много хора не осъзнават, че шнуровете са с номинално напрежение и включват колкото се може повече устройства, създавайки огромна опасност от пожар. CPSP изчислява, че всяка година има 4600 пожара в жилища, свързани с удължители, което води до 70 смъртни случая и 230 наранявания всяка година. Изчислено е, че всяка година има около 2 200 наранявания от електрически ток, причинени от удължители.

Препаратите за дома, които не трябва да смесвате никога!

Компактни флуоресцентни лампи

Такива крушки сами по себе си не са опасни, докато не се счупят. Когато се счупят, те отделят малки количества живак във въздуха, което може да бъде опасно за вашия дом. Ако това се случи, предприемете подходящи действия, включително проветряване на помещението, в което са се появили изпаренията, в продължение на 5 до 10 минути.

Газови нагреватели

Всичко, което работи на газ, отделя токсини, а използването на тези отоплителни уреди на закрито може да доведе до отравяне с въглероден оксид - състояние, което има много малко предупредителни симптоми. По данни на Националната асоциация за противопожарна защита отоплителните уреди причиняват 43% от пожарите в американските домове всяка година.

Сушилни машини

Въпреки че сушилните не съдържат химикали, те представляват друга заплаха за безопасността в дома. По данни на FEMA всяка година има 2900 пожара в сушилни, които водят до средно пет смъртни случая. За да предотвратите прегряване, винаги почиствайте сифона и редовно обслужвайте сушилнята си.

Принтери

Проучване, публикувано от Американското химическо дружество, разглежда праховите частици, отделяни от домашния ви принтер, и предполага, че те могат да бъдат подобни на тези, отделяни в цигарения дим, и да представляват опасност за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com