Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашният любимец – естествен антидепресант през зимата и как ни лекува той

24 декември 2021, 12:20 часа

Сивата зимна и тягостна обстановка, липсата на слънчеви лъчи, дефицитът на възможности за прекарване на време на открито, намалената консумация на плодове и зеленчуци правят настоящия сезон рисков за проява на депресия. Депресията пробужда чувство за меланхолия, тъга, отчаяние, свързваме я дори със суицидни мисли. Това прави своевременната реакция при депресия ключова.

При депресия може да се налага лекарска консултация и прием на медикаменти. Преди да посетите психиатър и да се снабдите с хапчета за щастие, опитайте по-нестандартен начин да се справите с депресията – домашен любимец. Пухкавите животинки у дома доказано оказват позитивно влияние върху психическото и физическото ни здраве.

Как котката лекува депресия?

Котката успокоява тялото, душата и ума с монотонното си мъркане. Тя редуцира кръвното налягане на стопаните си и подпомага поддържане на нормален сърдечен ритъм. Забавлението и любовта, които идват заедно с мъркащата топчица в живота ви, поддържат имунната ви система здрава, правя ви по-щастливи и по-жизнени, а това е важно за устойчивостта на депресии.

Коте, което сте допуснали в спалнята си, има навика да спи в леглото ви. Ако котката спи над главата ви, тя не само успокоява душата ви и осигурява менталното ви здраве, но ви и пази – бди над съня ви. Не са редки случаите, в които котки спасяват собствениците си от пожар или природно бедствие, будейки ги от сън.

Котките са чудесен масажист. Те усещат болното място или мястото, където усещаме дискомфорт, и ни мачкат с меките си лапички, затопляйки го и облекчавайки умора и болка.

В Япония са открили естествен метод за облекчаване на стреса при служителите и увеличаване на работния им капацитет – котки в офиса.

Как ни лекува кучето?

Освен че е единствената причина да се движим рано сутрин дори при минусови температури, сняг и лед, за да го разходим, то ни държи в кондиция, успокоява ни и ни доставя щастие. Чрез ангажимента към разходка кучето ни помага да поддържаме форма и да създаваме социални контакти. Специални породи кучета или обучени специално за целта космести приятели могат да правят много повече за своите стопани – да помагат в ежедневните задачи на хора с увреждания.

И тук не говорим само за кучета водачи на слепи, но за онези, които могат да предупредят собственика си, страдащ от епилепсия или диабет, за предстоящ пристъп, което е особено важно за хора, живеещи сами, за да взимат мерки или потърсят помощ, както и за онези кучета, обучени да помагат на деца с аутизъм, диабет или хранителни алергии. Кучетата могат да извикат помощ, реагират на противопожарни аларми, звънци. За хората с двигателни дефицити кучето може да е пръв помощник в ежедневните дейности – обличане, обуване, пране, простиране, тоалет и други. Пухкавите приятели усещат не само опасностите около нас и ни пазят, но могат да подобрят качеството ни на живот, здравословното ни състояние или буквално да спасят живота ни.

Изследвания са доказали, че грижите за куче засилват производството на окситоцин, хормонът на любовта, както и производството на ендорфини – естествени антидепресанти.

Кой е твоят избор за естествен антидепресант – куче или котка?

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес