Домашните любимци повишават настроението и лекуват

2526
Домашните любимци повишават настроението и лекуват
Снимка: iStock/Guliver

Домашните любимци носят редица ползи за здравето на своите собственици. Ето как грижата за животно може да помогне за облекчаване на депресията и безпокойството, намаляване на нивата на стрес и дори подобряване на здравето на сърцето ви.

Ползите от домашните любимци

Повечето собственици на домашни любимци са наясно с конкретните ползи, които получават със споделянето на живота им с домашни животни. Въпреки това, много от нас все още не знаят за ползите за физическото и психическото здраве, които също съпътстват удоволствието от допира до косматия приятел. Едва наскоро започнаха проучвания за научно изследване на ползите от връзката човек-животно.

Домашните любимци са се развили, за да се приспособят към хората и нашето поведение и емоции. Кучетата например могат да разберат много от думите, които използваме, но са по-добри в интерпретацията на тона на гласа ни, езика на тялото и жестовете. И като всеки добър човешки приятел, лоялното куче ще погледне в очите ви, за да прецени вашето емоционално състояние и ще се опита да разбере какво мислите и чувствате, както и да разберете кога ще бъде следващата разходка или игра, разбира се.

Куче или котка – какво издава изборът за твоя характер?

Истината в реалния живот е - тези две много мили същества не могат да се понасят, макар че всяко правило си има своите изключения. Не с...

Домашните любимци, особено кучета и котки, могат да намалят стреса, безпокойството и депресията, да облекчат самотата, да насърчат тренировките и движението и дори да подобрят вашето сърдечно-съдово здраве. Грижата за животно може да помогне на децата да растат по-сигурни и активни. Домашните любимци също осигуряват ценни приятелства за възрастните хора. Може би най-важното е обаче, че домашният любимец може да внесе истинска радост и безусловна любов към живота ви.

Как домашните любимци могат да повлияят на вашето здраве

Въпреки че хората с домашни любимци кучета често изпитват най-големите ползи за здравето си, домашният любимец не е задължително да бъде куче или котка. Дори гледането на риби в аквариум може да помогне за намаляване на мускулното напрежение и намаляване на пулса.

Проучвания показват, че:

1. Хората с домашни любимци не се оплакват от депресия.

Необичайните домашни любимци на звездите

Веднъж Том Харди реши да иронизира тържествеността на „червения килим”, като се появи на премиерата на „Легендата&ldq...

2. При тях не се констатира високо кръвно налягане в стресови ситуации. Едно проучване дори установи, че когато хората с гранична хипертония осиновяват кучета от приют, кръвното им налягане намалява значително в рамките на пет месеца.

3. Нивата на серотонин и допамин, които успокояват и отпускат, се повишават при контакт и игра с домашен любимец.

4. Холестеролът не мъчи собствениците на домашни любимци.

5. Тези над 65 години ходят по-рядко при лекарите си, ако имат домашни любимци.

Причината е елементарна - домашните любимци изпълняват основните човешки потребности от допир. Дори закоравелите престъпници в затвора показват дългосрочни промени в поведението си след общуване с домашни любимци, като много от тях изпитват взаимна обич за първи път. Погалването, прегръщането или докосването по друг начин на любящо животно може бързо да ви успокои, когато сте в стрес или сте тревожни. Придружаването на домашен любимец също може да облекчи самотата и повечето кучета са чудесен стимул за здравословни тренировки, което може значително да повиши настроението ви и да облекчи депресията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com