Ефективни трикове, с които за секунди ще спреш да хълцаш

4418
Ефективни трикове, с които за секунди ще спреш да хълцаш
Снимка: iStock

Триковете срещу хълцане ще са особено полезни за тези, на които им се случва тази неприятна реакция на организма в най-малко очаквания момент. Причините за възникването на хълцането включват стрес, преяждане или консумация на твърде суха храна. 

Средства срещу хълцане:

Задръжте дъха си

Едно от домашните средства за спиране на хълцането е да задържите дъха си за десетина секунди. Всичко, което трябва да направите, е да запушите носа си и да затворите устата си, сякаш се каните да се гмурнете под вода. Когато това не проработи от първия път, можете да опитате отново. Не забравяйте, че трябва да изчакате известно време между опитите.

Пийте вода

За да спрете хълцането, пийнете малко вода. Налейте хладка вода в чаша (добре е да е преварена) и я изпийте на един дъх. Този метод ви позволява да успокоите ритъма на диафрагмата. Някои препоръчват също да изпиете водата, докато лежите. Ако решите да опитате този метод обаче, трябва да бъдете много внимателни, защото възниква опасност от задавяне.

Лимон

Яденето на резен лимон ще изненада тялото. Този метод позволява на мускулите на диафрагмата да се отпуснат.

Ефективни трикове за спиране на хълцането за секунди

Хълцане - това са неволеви контракции на диафрагмата, мускул, който разделя гърдите и корема и играе критична роля при дишането. Движе...

Изяжте коричка хляб

Друг начин да се справите с хълцането е да изядете коричка хляб. При този метод е много важно да дъвчете възможно най-дълго. След това е препоръчително да изпиете чаша вода.

Запушете ушите си

Друго домашно средство за спиране на хълцането е да запушите ушите си. Те са свързани с окончанията на специален нерв, като тяхната стимулация чрез запушване ще помогне да се спре хълцането. Опитайте се да запушите ушите си за няколко секунди. През това време преглътнете няколко пъти.

Потупване по гърба

Как се спира хълцане?

Най-честата причина за хълцане е преяждането или пиенето на твърде много течности. Продължителният глад и бързото усвояване на храната ...

Помолете някой, който е наблизо, да ви потупа по гърба. Този метод обикновено е ефективен за спиране на хълцането.

Страх

Един от най-популярните начини за справяне с хълцането е уплахата! Всичко, което трябва да направите, е да изплашите този, който хълца – може например да се скриете зад някой ъгъл и да извикате силно, когато приближи до вас...

Хапнете една чаена лъжичка захар

Ако искате да предотвратите хълцането, може да опитате да изядете една чаена лъжичка захар. Задръжте захарта в устата, докато се разтопи. Смученето на сладки бонбони също може да помогне.

5 начина да спрем да хълцаме

Защо хълцаме и как да спрем досадната прищявка на нашия организъм. Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза! 1. Останете ...

Езикови упражнения

Опитайте се да изпънете езика си, колкото е възможно. Ако повторите тази процедура няколко пъти, хълцането гарантирано ще изчезне. 

Средства срещу хълцане – а какво да правим, ако не подействат?

Ако не спрете да хълцате в продължение на 8 часа (при деца - 3) и не ви помагат никакви домашни средства, задължително потърсете лекар. Постоянното и редовно хълцане може да се окаже сериозно състояние и да изисква медицинско посещение. Когато проблемът е по-задълбочен, може да бъде придружен от коремна болка, метеоризъм, световъртеж, загуба на апетит, плюене на кръв, диария или зрителни нарушения. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим ябълков оцет без захар?
Как да си направим ябълков оцет без захар?

За да приготвите ябълков оцет, който технически се прави от ябълкови остатъци, ви трябват само 3 съставки: ябълки, вода и стъклен буркан. Най-добре...