Експерти потвърдиха: Робин Гънингам е Банкси

11307
Експерти потвърдиха: Робин Гънингам е Банкси

Експерти от лондонския университет "Куин Мери" са успели да идентифицират личността, зад която вече 16 години се крие известният художник на графити Банкси. Те са използвали математически методи от криминалистиката, съобщава Франс прес.

Екипът е избрал 140 творби на стрийт артиста, нарисувани в Лондон и в родния му Бристол. Благодарение на разположението на графитите те са установили някои "невралгични точки" като пъб, спортни площадки, един адрес в Бристол и още три в Лондон. Всички тези набелязани обекти са били посещавани от Робин Гънингам. Експертите са използвали метода на географския профайлинг, чрез който биват залавяни много престъпници. Той отчита мястото на извършваните престъпления и връзката им с възможното място на живеене на извършителя. Географският профайлинг се оказва ефективен и за откриване на заразени хора при разпространение на инфекции по време на епидемии.

Холандският графити артист Chas LoveLetters обучава талантливи български стрийт арт ентусиасти

Специалистът ще бъде ментор в ракмките на единствената академия за графити изкуство в България - Sprite Graffiti Academy Световноизве...

Името Робин Гънингам бе споменато още през 2008 година като възможната идентичност на Банкси. Според "Дейли мейл" един от най-скъпоплатените съвременни автори, тогава на 34, е възпитаник на престижно частно училище. Неуловимият графитист е идентифициран по снимка, направена 4 години по-рано в Ямайка. На нея се вижда коленичил млад мъж, който държи спрей с боя. Тъй като за Банкси с точност се знае единствено фактът, че е прекарал детството си в Бристол, кореспонденти на вестника са се свързали с хора от този град, които заявили, че на снимката е Робин Гънингам. От пресслужбата на художника отказваха коментар с аргумента, че никога нито потвърждават, нито отричат подобни публикации, предаде Хроникъл бг, цитиран от Стандарт нюз.

Самоличността на художника е потвърдена и от кураторката Камила Стейси, купила преди време къщата в Лондон, в която е живял Гънингам. Събитията от живота му съвпадат с малкото известни факти за Банкси. Твърди се, че дори родителите му не знаели за амплоато му на тайнствен автор на графити, а го мислели за скромен дизайнер декоратор. Загадката обаче остава - бащата Питър Гънингам не е разпознал човека от снимката, а майката твърдяла, че изобщо няма син. Все още съществувала и хипотеза, че Банкси е събирателно име на няколко творци. Така се стигна до днешната информация.

Без да се интересуват кой всъщност е Банкси, холивудските звезди са готови да плащат баснословни суми, за да пренесат в покоите си парчета стена, разкрасени от прочутия графитаджия. Негови почитатели са Джъд Лоу, Киану Рийвс, Брад Пит, а Анджелина Джоли е броила 400 000 долара за негова работа, купена на търг в Лос Анжелис. Самият художник заявява през 2006 г. в задочно интервю, че не е заинтересован тайната му да бъде разкрита някога - че важни са картините, а не личността и че реалността зад загадката би "разочаровала горчиво неколцина 15-годишни последователи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...