Експерти установиха защо комарите хапят точно определен тип хора

1726
Експерти установиха защо комарите хапят точно определен тип хора
Снимка: iStock/Guliver

Комарите винаги са досадни, те се промъкват до кожата ни и ни оставят болезнени сърбящи петна и плюски по нея. Някои хора са убедени, че привличат комарите повече от други. А какво казва науката – наистина ли хапещите насекоми предпочитат определен тип хора

Сигурни ли сте, че сте магнит за комари и че тези досадни насекоми първи ще нападнат точно вас? Експертите отбелязват, че е напълно възможно да сте прави - изследване в Ню Йорк показва, че някои хора са предпочитана стръв от комарите пред други. Твърди се, че причината за това се крие в състава на кожата, а "привличането" ни към тези насекоми варира от индивид до индивид в голяма степен.

Комарите мразят копър! Ето как да го използвате срещу тях

Защо комарите предпочитат някои хора пред други?

Изследването, което е разработила проф. Мария Елена Де Обалдия е било следното: в затворено пространство стояли 64 души и там пуснали голям брой комари. След това внимателно наблюдавали как се държат насекомите: кои хора ги нападат първи, кои ги повтарят или как си търсят нови „жертви“.

И изводите били поразителни: експертите установили, че човекът, който най-често е нападан от комарите, е 100 пъти по-привлекателен за тях от този, когото насекомите избягват. 

След това те се заели да разберат защо това е така. Оказало се се, че причината се крие в съдържанието на киселини, които могат да се открият в състава на човешката кожа. Хората, които са имали най-много  мастни молекули по кожата са се превърнали в най-големите мишени на досадните насекоми.

Това обаче не означава, че с кожата им е имало нещо нередно - мастните молекули са част от естествения овлажняващ слой и следователно са необходими за здравето на кожата. Тялото ни ги произвежда в различни количества, което прави нашата кожа твърде привлекателна, когато говорим за нападенията на комари.

11 изумителни факта за комарите

Можете ли да отблъснете комарите по естествен начин?

За съжаление не можете да промените състава на кожата си, но има начини да отблъснете комарите по естествен път. Можете да направите това с помощта на различни ароматни масла. Най-голям ефект би трябвало да има лавандулата, която можете да си приготвите, като направите лавандулово масло, смачкате цветовете и нанесете сместа на най-чувствителните места по кожата. 

Можете да използвате и масло от мащерка и да приготвите от него домашен спрей. Направете го така, че 5 капки масло от мащерка да се смесят в половин литър вода.

Ако комарите ви нападат в закрити помещения, препоръчваме ви да използвате вентилатори - те ще им попречат да кацат лесно върху вас. Ще ви помогне и ако във вряла вода сварите по няколко скилидки чесън, които след това разпръснете из стаята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com