Електрически или обикновен автомобил – предимства и недостатъци

10833
Електрически или обикновен автомобил – предимства и недостатъци
Снимка: andreas160578 / Pixabay

Глобалното затопляне и замърсяването на въздуха наложиха търсене на еко решения за предвижване с цел ограничаване на вредните емисии във въздуха. Електрическите автомобили се явяват именно такова решение, което е екологично целесъобразно.

При покупка на нов автомобил колебанието дали той да е конвенционален, или електрически е съвсем естествено, а изборът следва да се взима информирано – основано на фактите, предимствата и недостатъците на двата вида возила.  

И евтин лизинг освен бонус за покупка на електрически автомобил у нас

Закупуването на електромобили по новата програма “Околна среда” ще бъде подпомогнато не само чрез директни бонуси, но и чре...

Предимства на електрическите автомобили пред конвенционалните

  • Безспорно този вид автомобили са по-екологични. Те използват електрическа енергия, чието производство, когато не е от възобновяеми източници, също генерира замърсяване, но то е значително по-малко. При употреба на възобновяеми източници за производство на енергията електрическите автомобили са почти напълно природосъобразно и екологично решение.
  • Този тип автомобили са по-тихи, по-безшумни. Това помага в борбата с шумовата среда в градовете, но създава и опасност от катастрофи и инциденти, поради факта, че хората няма да чуят автомобила, докато все още е на безопасно разстояние.

Недостатъци на електрическите автомобили

  • Цената им е доста по-висока в сравнение с тази на конвенциалните. Очаква се този факт да се промени и цените да се изравнят в близко бъдеще.
  • Електрическите автомобили са неподходящи за дълъг пробег, тъй като батерията им не издържа дълго време и се нуждае от зареждане на опредени километри, които са под 200. Зареждането е дълго и отегчително – минимум 3 часа. Това означава, че ако тръгнете от столицата към морето ще трябва да предвидите къде да заредите батерията на автомобила по път, което е сложно начинание – първо, защото станциите за зареждане са все още рядко явление извън градовете и защото това зареждане ще ви отнеме часове от времето и ще направи пътуването ви с поне 3 до 5 часа по-дълго.
  • Теглото на електрическите автомобили е по-голямо от това на конвенционалните, което се дължи на батерията им – тежка е. Това прави този тип леки коли по-тромави.
  • Друг недостатък е цената на консумативите и най-вече цената на батерията. Тя не само е скъпа, тя изисква и подмяна през няколко години, което е значителен разход за семейния бюджет.

Предвид, че правителствата оказват подкрепа на производителите на електрическите автомобили и че стремежът на производителите е да използват иновации, за да ги подобряват, увеличават пробега с едно зареждане и редуцират цената и на консумативите, и на самия автомобил, смело можем да кажем, че цената на електрическите автомобили се очаква да намалява с времето, те да стават все по-добри, по-достъпни и по-желани от потребителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com