Естествените подсладители, които са полезни за вас

5992
Естествените подсладители, които са полезни за вас
Снимка: Pixabay.com

Естествените подсладители, получени от източници като растения, горски плодове и мед, и са важна част от човешката диета от векове. Въпреки това, в началото на ХХ век захарозата, известна като рафинирана захар, замества другите естествени подсладители и става най-популярният подсладител, използван особено от потребителите и хранително-вкусовата промишленост.

Подсладителите са неразделна част от менюто, тъй като сладостта подобрява вкуса на приеманата храна. Изследванията обаче разкриват тясна връзка между прекомерната консумация на захар и нарушения в начина на живот като диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и дори рак.

И така, има ли по-здравословна алтернатива на захарта, която е полезна за здравето без негативни последици? Да, и отговорът е естествените подсладители, които са били използвани от хиляди години от нашите предци!

Поради ниския си гликемичен индекс повечето естествени подсладители могат да се консумират и от хора, страдащи от диабет.

Рафинираната захар, която обикновено използваме, всъщност е захароза, съставена от глюкоза и фруктоза.

Водят ли изкуствените подсладители до наддаване на килограми

Защо се нуждаем от естествени подсладители като алтернатива на захарта?

Водят ли изкуствените подсладители до наддаване на килограми

Захарта е сериозен враг на стройната фигура и често е сред най-големите виновници за наднормено тегло. Нея обаче я откриваме във всякак...

Консумацията на захар води до внезапно повишаване на нивата на кръвната захар поради бързото ѝ усвояване. Постоянно високи нива на глюкоза в кръвта, произтичащи от редовна консумация на захароза или захар, в крайна сметка могат да доведат до хипергликемия и диабет.

Списък с топ натуралните подсладители:

Мед

Суровият мед е сладка течност, приготвена от цветен нектар от медоносните пчели и е един от най-старите познати ни подсладители. Медът е бил използван като естествен подсладител още преди да бъде въведена и да влезе в употреба рафинираната захар.

Счита се, че чревната абсорбция на фруктоза, присъстваща в меда, стимулира секрецията на инсулин, необходима за контролиране на нивата на кръвната захар. В допълнение фруктозата в меда също показва благоприятни ефекти върху гликемичния контрол, хормоните, регулиращи глюкозата и апетита, телесното тегло и приема на храна.

Най-известните заместители на захарта

Още в далечното минало хората са разбрали, че захарта придава енергия, която се освобождава в кратък интервал от време и увеличава...

Стевия

Стевията е мощен подсладител, получен от листата на малък многогодишен храст, наречен Стевия. Счита се, че съставките, присъстващи в стевията, показват терапевтично действие срещу висока кръвна глюкоза, високо кръвно налягане, възпаление и тумори.

Проучванията показват, че екстрактът от стевия осигурява нулеви калории и така може да се използва като алтернатива на захарта в безалкохолни напитки, настолни подсладители, дъвки и кисело мляко. Според проучване близо 80% от хората, които са опитали продукти, съдържащи стевия, съобщават, че сладостта е същата както при обикновената захар. По този начин стевията е перфектна алтернатива на захарта без никакъв компромис в сладостта.

Защо подсладителите са по-лоши от захарта?

Истински плодови компоти или конфитюри

Плодове под формата на компоти, истински плодови сладка, сушени плодове могат да се използват като алтернативи на захарта в повечето хранителни продукти. Плодовете съдържат естествена захар под формата на захароза, глюкоза и фруктоза.

Опасни ли са заместителите на захарта?

Съвременният начин на живот предполага консумиране на рекордно високи количества захар. Повечето от нас дори не осъзнават, че освен лъж...

Кокосова захар или палмова захар

Кафявата захар се отнася до алтернативите на захарта, получени от палмови растения. Кафявата палмова захар съдържа захароза, глюкоза и фруктоза в различни количества въз основа на източника на палмово дърво.

Палмовата или кокосовата захар всъщност има по-нисък гликемичен индекс от рафинираната бяла захар поради наличието на вещество, наречено инулин, вид фибри, което забавя усвояването на глюкозата. Изобилието от палмови дървета, здравословният захарен профил и начинът на обработка на захарта правят кафявата палмова захар възможен естествен подсладител.

Кленов сироп

Кленовият сироп се получава от сока на дървото клен. Той е добре познат натурален подсладител и се използва често като алтернатива на захарта със своето захарно съдържание на захароза и фруктоза. Учените са открили, че кленовият сироп съдържа и някои фенолни съединения, които могат да имат благоприятен ефект върху здравето на хората с диабет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...