Ето го най-доброто средство при махмурлук

3606
Ето го най-доброто средство при махмурлук
Снимка: iStock

Ново изследване от Финландия посочва едно ефективно лечение на махмурлука, а именно L-цистеин добавки. Хората, които са взимали добавка L-цистеин след три часа пиене на алкохол, съобщават за по-ниски нива на гадене, главоболие и безпокойство на следващата сутрин от тези, които са приемали плацебо, според изследване, публикувано в списанието на Oxford Academic за алкохол и алкохолизъм.

Има някои забележителни ограничения в това проучване: за начало то е направено само на малка група от 19 мъже. Освен това, това ново изследване е финансирано от финландска компания за храни за котки, която продава добавки с L-цистеин.

Яжте тези храни, докато пиете, за да намалите евентуалния махмурлук

Когато организирате приятелско събиране, вечер с любимия или излизане навън, е нормално да пийте любимото си питие, но последиците от п...

И все пак, докато единственото истинско „лекарство срещу махмурлук“, както знаем, е да се пие по-малко, други изследвания предполагат, че L-цистеинът има специфични свойства, които го правят подходящ за лечение на това състояние.

Когато тялото ви метаболизира алкохола, той създава токсичен страничен продукт, наречен  ацеталдехид. Черният дроб обикновено неутрализира ацеталдехида, разграждайки го до вода и въглероден диоксид. Когато обаче пиете много, за черния дроб може да е трудно да се справи с производството на ензими за преработка на ацеталдехид. Коктейлът от симптоми, които свързваме с „махмурлук“, всъщност са само тялото ви, което се опитва да се отърве от излишния ацеталдехид.

Използвайте L-цистеин. Това е аминокиселина, която се от органични съединения, изграждащи протеини, често наричани „градивни елементи на живота“, които могат да бъдат намерени под формата на добавки,  както и в истински храни като яйца, ядки и млечни продукти. Други проучвания показват, че приемането на L-цистеин като хранителна добавка по същество дава на черния дроб необходимия тласък, за да преработи излишния алкохол във вашата система.

Например в японско проучване от 2018 г. изследователите дават на пиещите таблетки за смучене, съдържащи L-цистеин, и след това измерват слюнката им 60 минути след пиене на алкохол. Тези, които са приемали L-цистеин, са имали „значително по-ниски“ концентрации на ацеталдехид в слюнката си, в сравнение с другите, които са приемали плацебо.

Изпитани рецепти от цял свят при махмурлук

Празници, пълни трапези, навън с компания – все поводи да се „отпуснем“. Само че, след такова отпускане много често н...

И в клинична обстановка, съединението може да се намери в лекарства, които лекуват медицински състояния, включително увреждане на черния дроб, респираторни състояния, предозиране на ацетаминофен,  както и пристрастяване.

В новото проучване участниците, които приемат доза от 1200 mg L-цистеин, съобщават за по-малко главоболие и гадене. Тези, които са приемали само 600 mg, казват, че се чувстват по-малко стресирани и тревожни, две често срещани странични ефекти на махмурлука.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com