Ето как да подобрите работата на стомашно-чревния тракт

1423
Ето как да подобрите работата на стомашно-чревния тракт
Снимка: Pixabay

Стомашно-чревният тракт представлява сложна система от органи с различно предназначение: епителните клетки на тънките черва абсорбират хранителните вещества и водата от смляната храна и ги прехвърлят в кръвта през близките капиляри, докато гладките стени на дебелото черво поемат вода от фекалните вещества и абсорбират витамините, освободени при ферментацията, предизвикана от чревните бактерии.

Ако обаче поддържаният баланс в тази сложна био-система се наруши по една или друга причина, организмът отреагира съответно с: подуване на корема, акне, диария, запек, киселини, болка в ставите, емоционален срив и други. За да се излезе от такова болнаво състояние, трябва или да се използват пробиотици, или/и методи на традиционната медицина, които включват не само спазването на определен хранителен режим, но и добър сън и активен начин на живот с много движение и спорт.

Ето как да подобрите работата на червата, използвайки традиционни методи, практикувани в различни страни.

Германия

В Германия предпочитаното средство за нормализиране работата на червата е консумирането на киселото зеле, което е с високо съдържание на витамините С, В и К, бедно е на калории, но в него има значително количество млечна киселина, представляваща стабилен източник на полезни бактерии. Препоръчително е, преди консумирането му то да бъде съвсем леко подгрято.

10 слабо познати метода за облекчаване на стомашния дискомфорт

Индия

В Индия, традиционната кухня предлага използването на разнообразни подправки, които доказано спомагат за нормалното храносмилане. Обичайно е, приготвянето на домашно кисело мляко от живи култури, като към него се добавят аюрведични, екзотични за европейците сокове или настойки. За сведение, аюр-веда (науката за живота) е древна индийска система за природна и холистична медицина. Някои от тези подправки, като млякото с куркума, се ползват с нарастваща популярност както в Европа, така и в Америка.

Китай

Практикуването на прочистващи методи, произтичащи от традиционната китайска медицина, е рано сутрин, между 5 и 7 часа, когато чревната система е в най-активното си функционално състояние. Това включва пиене на 200 – 250 мл солена вода или/и чай от канела и жито, както и настойка от глог или червена бобова каша. Освен това се използва масаж, разпростиращ се от пъпа до периферията, с кръгообразно движение по посока на часовниковата стрелка. Най-сетне, ефект за очистване на червата има и ако се приложи акупресура, а именно: натискане върху точката в основата на палеца, или между палеца и показалеца, или натиск върху връхната част на средния пръст.

Какъв чай да пием при болки в корема

Япония

В тази страна предпочитани са ферментирали храни, включващи соев сос, марина и зеленчуци и совева паста мисо, образувана в процеса на ферментация на ориз, ечемик или соя, под въздействието на плесенната гъба кохи. Пие се напитката амазаке, произвеждена от ферментирало оризово мляко, както и чай с ферментирали билки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...