Ето как да се отървем от комарите в двора – с този стар трик

22561
Ето как да се отървем от комарите в двора – с този стар трик
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е на прага ни, но то не носи само удоволствия, дългоочаквана отпуска, блестяща загоряла кожа, безкрайни вечери на плажа и уютни прохладни сладоледени партита край градинския басейн в двора. С него идват и жужащите досадници, които оставят върху кожата, сърбящи и нелицеприятни пъпки на местата на ухапването – комарите.

Как да се отървем от комарите в двора е сред водещите въпроси, които набираме в търсачката през лятото или очаквайки го с надежда да открием работещо решение, неструващо цяло състояние. Предлагаме ви да опитате стари и надеждни трикове за справяне с комарите, защото те са не само неприятна и нежелана компания, но причиняват алергични реакции и пренасят тежки и опасни заболявания.

Кое налага да търсим как да се отървем от комарите в двора. Защо са опасни?

Сърбежът и подутите зачервени пъпки върху кожата ви, откъдето е закусил комарът, са най-малкото, което ще ви донесе инвазията в двора ви. По-неприятно, а и значително по-опасно е, ако сте алергични към комарите. Тези натрапници пренасят и тежки заболявания, сред които жълта треска, малария, енцефалит. За щастие комарите в България рядко са носители на болести, опасни за човека, но могат да заразят домашния ви любимец с  дирофилариоза, налагаща лечение, тъй като може да е фатална, и изразяваща се в задух, отслабване, отказ от храна и летаргия.

Тъй като явно комарите създават много повече проблеми и крият много повече рискове, отколкото този да украсят кожата с пъпки, борбата с тях и превенцията са важни и единствен начин да се чувствате сигурни и спокойни. И докато в големите градове и особено в морските ни курорти се води усилена борба с комарите на общинско и държавно ниво чрез пръскане, то в двора на вилата или селската ви къща комарът се чувства като цар и не може да разчитате на помощ другимо освен на себе си и на народните рецепти и стари изпитани методи, отговарящи на въпроса как да се отървем от комарите в двора.

Как да се отървем от комарите в двора – хитри трикове и съвети от бабите

1. Невидима преграда

Спомняте ли си как някога бабите са пазели децата в люлката от ухапвания? Те са покривали люлката с прозрачен фин воал, през който нито комарите, нито други гадинки са способни да ухапят. Днес съвременните колички имат подобна опция – комарник. Ние обаче не сме деца и ни трябва по-мащабно решение. Такова се оказва шатрата. Ще ви пази от вятър, внезапен летен дъжд и всякакви натрапници.

Задължително инсталирайте една със страници в двора ви, ще останете доволни от резултата. Чадърите, произведени с мрежа против комари, заемат по-малко място и също вършат чудесна работа. Имате беседка? Не се притеснявайте – най-обикновени пердета – фина мрежа – ще ви свършат работа. Само ги захванете здраво.

Кой цвят привлича най-много кърлежи, оси и комари?

2. Чистотата е важна

Почистете двора и се грижете да няма натрупани отломки от растения, които комарите обожават – компост, паднали, натрупани клони, листа, купчини растителни отпадъци. Колкото по-чисти са дворът и градината, толкова по-малка е вероятността комарите да ви станат безплатни неканени наематели.

3. Водна среда

Комарите обожават водата, а тя е нужна и за жизнения им цикъл, така че, ако имате източници на вода в двора, не е чудно, че комарите са го избрали. Под източници на вода не визираме мивките, а застоялата вода, която дори пренебрегвате като опасност – купи на домашни любимци, стари съдове, напълнени с дъждовна вода, която застоява, подложките на саксиите, улуци, кофи. Разгледайте всички кътчета в двора добре, открийте източника и го премахнете.

Комарите мразят копър! Ето как да го използвате срещу тях

4. Умно засаждане

Както има растения, които привличат и хранят пчелите, известни като медоносни, така има и растения, които отблъскват комарите. От вас се изисква само да ги засадите и да се грижите за тях, а те ще се погрижат да държат натрапниците далеч от вас. Изберете им подходящо място – „горещи точки“ – райони, където е вероятно да се събират комари като сенчести места или влажни зони като тези около водни съоръжения, както и в ниските части на земята. Растенията, които са естествени репеленти, са: мента, лавандула, евкалипт, цитронела и др. Изберете такива, които не изискват особени грижи, за да не ви натоварват.

5. Лична грижа

Не пропускайте и личната превенция – репеленти, мазила, гривни, спрейове и всичко останало, което доверен човек е споделил с вас, че действа, е добре дошло за колебаещите се как да се отървем от комарите в двора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Средиземноморски изкушения: Италианският чар на San Remo Mediterranean Cuisine

Има ли отровни паяци в България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com