Ето как да се справим с честата поява на мускулни крампи

15033
Ето как да се справим с честата поява на мускулни крампи
Снимка: iStock/Guliver

Мускулните крампи са едни от най-честите проблеми с мускулатурата, които могат да възникнат и са особено болезнени. Болката може да е много силна, а схващането да бъде ужасно. Крампите могат да настъпят по всяко време, особено през нощта или при натоварена физическа дейност.

Според клиника „Майо“ един от най-добрите и успешни начини за облекчаване на крампите. Масажирането може да помогне при разтягането на мускула или пък схващането.

Тежките мускулни крампи могат да се облекчат понякога само с инжекции. Затова е важно да потърсите лекарска помощ, ако тези крампи станат чести и се появяват особено през нощта. По-леките схващания могат да се облекчат с топъл компрес. След него, можете да приложите и студен, а след това и масаж. Редуването на двата компреса и масажа е един от популярните и ефективни начини за облекчаване на схващанията.

Как можете да предотвратите появата на схващанията?

Причините за тяхната поява могат да бъдат много и от най-различен характер. Обикновено се състоят в тежки тренировки, физическа работа или упражнения. За да избегнете подобни схващания, трябва да проследите кои дейности ги причиняват и да ги спрете. Ако натоварването е в повече на работа, то е добре да загреете мускулите, преди да отидете. Същото го направете и след работа или тренировка. Това упражнение е особено важно за самите мускули, тъй като им помага да се възстановят.

Чести крампи? Ето тяхното облекчение

Крампите в крайниците се появяват ненадейно по време на или сред тренировка, вечер, когато лежим, или на работното място. Те могат да б...

Важно е да не тренирате веднага след хранене, защото това е една от причините за появата на схващания. Наблегнете на храни, богати на калий и магнезий. Тези минерали са особено важни за мускулната и нервната дейност. Можете да приемате магнезия и като добавка.

Добрата хидратация също е друг ключов елемент от нормалното функциониране на тялото. Недостигът на течности може да доведе до намалени електролити, което води до нарушаване на мускулната работа.

Вече споменахме магнезия и че можете да го намерите като добавка, но също така той се съдържа и в различни храни. Сред тях са тиква, тиквени семки, ядки, семена, риба, тъмнозелени листни зеленчуци, сушени плодове, черен шоколад, пълнозърнести храни и млечни продукти. Важно е да го приемате, не само заради мускулите си, но и нервната система, както и правилната функция на мозъчната дейност. С магнезият ще можете да помните и работите с ума си по-добре, а и да се предпазите от различни болести на ума.

Мускулните схващания са чест проблем, но когато се третират навреме, те могат да се избегнат. Важно е при първата поява на такива схващания, да вземете мерки, а не да чакате. Те може моментно да минат, но с времето ще станат още по-чести и сериозни. Затова не чакайте, а вземете своевременно нужните мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com