Ето как да се справим с махмурлука

2921
Ето как да се справим с махмурлука
Снимка: iStock

Въпреки че е сезонът на греяното вино, с махмурлука се сблъскваме целогодишно. Но какво можете да направите, за да предотвратите сутрешното страдание, докато се наслаждавате на най-различни поводи за празнуване? Лекарствата за махмурлук изобилстват в интернет - от билкови хапчета и добавки до домашни средства като сок от кисели краставички и варени яйца. Повечето от доказателствата за лечение на махмурлук са оскъдни и няма сигурен начин да избегнете махмурлука, освен да избягвате алкохола изобщо. Но има някои неща, които можете да правите преди, по време и след пиене, които могат да намалят риска от махмурлук.

Как да пием без да имаме махмурлук?

КАКВО ПРИЧИНЯВА МАХМУРЛУКА?

Махмурлукът може да възникне по различни причини. Алкохолът потиска вазопресина - хормон, който подтиква бъбреците да задържат течности. Това може да доведе до засилено пишкане и дехидратация, причинявайки бурно главоболие, жажда и умора. Алкохолът също така може да раздразни лигавицата на стомаха, причинявайки гадене и болки в стомаха, и може да наруши съня ви, което води до умора и раздразнителност. В същото време тревожността, която някои хора изпитват след нощ на обилно пиене, може да произтича от алкохолната абстиненция. Някои хора са по-податливи на махмурлук от други, в зависимост от това как тялото ви метаболизира алкохола. Когато пиете, ензимите в черния ви дроб разграждат алкохола до ацеталдехид - токсичен страничен продукт и известен канцероген. Някои данни сочат, че ацеталдехидът може да е виновник за махмурлука.

Как да се отървете от махмурлук: инструкции, лайфхакове и научни доказателства

Няколко проучвания показват например, че хората, които носят генетичен вариант, който забавя способността им да премахват ацеталдехида от кръвта, са особено склонни към тежък махмурлук дори след употребата на сравнително малки количества алкохол. Този генетичен вариант е особено разпространен сред хората от азиатски произход. Много хранителни добавки, които се продават като лекарства срещу махмурлук, твърдят, че действат, като подобряват способността на организма да елиминира ацеталдехида. Но проучване от 2021 г., в което са оценени 82 хранителни добавки, продавани онлайн като лекарства срещу махмурлук, установи, че липсват каквито и да било доказателства за тяхната ефикасност и че те често съдържат прекалено високи дози витамини. Много от тях съдържат и N-ацетилцистеин, който технически е лекарство с рецепта. Някои проучвания показват, че тежестта на симптомите на махмурлука може да зависи от това колко високо е нивото на алкохол в кръвта ви и от това колко бързо организмът ви превръща алкохола в негови вторични продукти. Изследователите са установили, че колкото по-бързо организмът ви разгражда алкохола, толкова по-лек е махмурлукът.

Защо махмурлукът се влошава с възрастта

В малко проучване учените разглеждат какво се случва, когато дават на група мъже алкохолни напитки на гладно и около 15 минути след хранене. Те установили, че храненето преди пиене е довело до ясно изразено понижаване на нивата на алкохол в кръвта на участниците в сравнение с случаите, когато те са пили на празен стомах. Приемането на храна също така увеличило скоростта, с която алкохолът се изчиствал от кръвта им. Изследователите установяват, че ястията с високо съдържание на белтъчини обикновено водят до по-ниски нива на алкохол в кръвта, отколкото ястията с високо съдържание на мазнини или въглехидрати, но в крайна сметка разликите са минимални. Всяко голямо хранене, независимо дали е с високо съдържание на мазнини, въглехидрати или протеини, ще помогне.

Кои са показателите, които ви казват да намалите алкохола

ИЗБЯГВАЙТЕ ТЪМНИ АЛКОХОЛНИ НАПИТКИ

Те са склонни да съдържат по-големи количества конгенери - страничен продукт от процеса на ферментация, който може да влоши махмурлука. Някои изследвания показват, че симптомите на махмурлук се засилват, когато хората консумират напитки с по-висока концентрация на конгенери. Проучванията са установили например, че един от ликьорите с най-високо съдържание на конгенери - бърбънът, причинява по-лош махмурлук, отколкото водката, която по същество не съдържа конгенери. Разбира се, пиенето на водка вместо бърбън не означава, че няма да имате махмурлук, но може да подобри шансовете ви.

ПИЙТЕ ВОДА

След всяка алкохолна напитка, която консумирате, изпийте чаша вода. Редуването на алкохол и вода ще ви помогне да предотвратите твърде бързото повишаване на нивото на алкохол в кръвта и ще ви поддържа хидратирани. Алкохолът е диуретик. Той естествено ви обезводнява. Когато сте в състояние на махмурлук, много от симптомите, които изпитвате, се дължат на обезводняване. Можете да облекчите някои от тези симптоми, като останете добре хидратирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com