Ето кои са най-вредните пластмаси в бита

8212
Ето кои са най-вредните пластмаси в бита
Снимка: iStock/Guliver

Преди малко повече от 100 години е смятано за иновативно чудо на технологиите, а днес се възприема като най-вредния материал на Земята. Пластмасата, защото говорим за нея, направи огромна „кариера“ през последния век, за да се превърне в заплаха за естествените местообитания, атмосферата и човешкото здраве.

Според изчисления на доказани организации е възможно през 2050 г. в моретата и океаните да има повече пластмаса, отколкото риба! И така, как да спрем този ужас? Ние разглеждаме отблизо този проблем и показваме, че малките промени в ежедневните навици могат да бъдат полезни за околната среда.

8 неща у дома действат зле на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза може да е малък, но за сметка на нова един от най-важните органи в човешкото тяло. Ако се забележи проблем с нея, тов...

Много от нас имат опасни пластмасови предмети у дома, които са вредни за здравето. Ние обаче не сме наясно с това. Вижте кои предмети според експертите са най-токсични и вредни. Ако можете, отървете се от тях!

Пластмасови дъски за рязане

Въпреки че често са по-евтини от дървените, върху тях се натрупват милиони бактерии. По-специално, когато надраскаме дъската, в получените вдлъбнатини се развиват микроорганизми. Поради това пластмасовата дъска за рязане трябва да се сменява много често. Най-добре е да инвестирате в прилична дървена дъска.

Пластмасови купи

Повечето от нас имат пластмасови купи в домовете си. Не всеки обаче е наясно, че съдържат вредни химикали, които могат да причинят нарушения в ендокринната система. По-специално, опасно е да се загрява храна в пластмасови купи. Тогава токсините попадат в храната. Добре е храната да се съхранява в стъклени или керамични съдове.

Учени: Бебетата поглъщат огромни количества пластмаса

Тревожно изследване установява, че бебетата имат 15 пъти повече микропластика в тялото си от възрастните, съобщава Евронюз, цитиран от ...

Пластмасови сламки и прибори

Откажете се от пластмасовите сламки и приборите за еднократна употреба и инвестирайте в такива за многократна употреба. Вие сте фен на кафето? Не забравяйте да смените пластмасовата чашка с класическа от порцелан, която да използвате ежедневно. Нещо повече, забравете за козметиката в пластмасови опаковки и избягвайте тези с примес от микропластмасови топчета, например пилинг или паста за зъби.

Откажете се от пластмасовите бутилки - пийте вода от чешмата!

Пластмасовата бутилка е истински рай за размножаване на всякакви бактерии! Най-лесният начин да намалите количеството използвана пластмаса е да спрете да купувате бутилирана вода и след това многократно да използвате вече захабената бутилка, а да я консумирате директно от чешмата. Такава промяна ще бъде не само проекологична, но и удобна за портфейла, което бързо ще забележите по време на седмичното пазаруване.

Много хора се чудят дали пиенето на чешмяна вода е здравословно, като напълно ненужно се тревожат за нейното качество и чистота. Водата, изтичаща от крановете, е подложена на подходящи тестове и е предмет на рестриктивни стандарти на ЕС - струва си да си спомните за това, преди да се върнете в магазина за опаковка бутилирана вода, която може да съдържа микропластмаси, имащи пагубен ефект върху здравето на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com