Ето откъде тръгва легендата за петък 13-ти

4104
Ето откъде тръгва легендата за петък 13-ти
Снимка: iStock/Guliver

За някои Петък 13-ти е обикновен ден, за други е късметлийски ден, за трети е не особено късметлийски ден. Независимо дали сте суеверни, или не, със сигурност знаете за поверията около тази дата, според които трябва да внимаваме, за да не ни се случи нещо лошо. Доколко това е вярно и доколко е просто човешка нагласа, всеки сам определя за себе си. Ние можем да се позабавляваме и да задоволим любопитството си относно произхода на въпросната легенда. Откъде точно тръгва тя?

Има различни истории за деня на черните котки. Според най-древната от тях, която се приема и за мит, Бог Локи, който е и Богът на огъня и злото, се появил на пиршество на Боговете неканен и убил Бога на радостта Балдер със стрела от имел. По тази причина земята била белязана завинаги и потънала в мрак.

Има още едно вярване, датиращо от древните времена, според което Ева изкушила Адам със забранения плод точно на Петък 13-ти.

Суеверията за петък 13-ти - защо и с какво е опасен

Много хора се страхуват от петък 13-ти, вярвайки, че този ден е изпълнен с много проблеми и неприятности. За тази дата има много суевер...

Съвременни истории за тази дата също не липсват. Тя се свързва с деня, в който Магистърът на Ордена на тамплиерите бива арестуван заедно с хиляди рицари по нареждане на папата и френския крал по това време. Те били измъчвани, а накрая обвинени в измяна, ерес и още куп престъпления. Някои изгорели на кладата, други били убити по-късно. Това се случва на 13.10.1307 година – петък.

В друга страна, Древен Рим, магьосниците се събирали и организирали групи от по 12 човек. Те смятали, че 13-тият е Дявола.

Хората, посветили се на нумерологията, смятат 13 за злощастно число, тъй като се нарежда след 12, а 12 са апостолите, месеците в годината, племената на Израел, Боговете на Олимп. В картите Таро 13-тият аркан е този на смъртта. Той обаче не се свързва с действителна смърт, а с промяна – когато нещо старо си отива от живота на човек, за да направи място на нещо ново.

Любопитни факти за фаталния Петък 13-ти:

1.Съществува реален страх от тази дата, който можем да видим напълно нагледно. Много хотели нямат 13 етаж или 13 апартамент. Голяма част от небостъргачите прескачат 12 етаж, на някои летища няма писта с номер 13. Във Флоренция няма улица номер 13, а във Формула 1 няма да видите болид 13.

Какво да правим на петък 13-и, за да се радваме на успешна 2021-а година

От векове петък 13-и се счита за фатален. Твърди се, че на този ден нещастия и загуби застигат дори невярващите. Но в днешния петък 13...

2.През 1907 година на 13.12, което е петък, както се досещате, потъва уникалния шедьовър на Томас Лоусън – 7-мачтовата шхуна. Тя е кръстена на него, а неговото най-известно произведение носи името Петък 13-ти.

3.През 1970 година, на 13.04. совалката Аполо 13 не успява да кацне на Луната заради разрушаване на кислородния резервоар. Тя е изстреляна от площадка 39 (3х13). За щастие, екипажът се спасява и успяват да се върне на Земята невредим. Интересното е, че совалката е излетяла точно в 13:13 часа.

4.През 2012 година, на 13.01. потъва италианският круизен кораб Коста конкордия. Това е 115 000-тонен кораб. Той потъва близо до Средиземно море, а с него загиват и 32 души.

5.Интересен факт е, че някои от популярните серийни убийци, за които сме чували страховити истории, имат точно 13 букви в името си: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Хенри Лий Лукас, Чарлс Менсън, Джон Уейт Гейси, Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer).

6.Фаталната дата влияе и на икономиката в САЩ. Според статистиките, всяка година на тази дата компаниите губят между 800-900 милиона долара заради хора, които отказват да отидат на работа или да предприемат пътуването си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com