Ето за какво трябва да внимават бременните жени през лятото

1156
Ето за какво трябва да внимават бременните жени през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Бременните жени понасят по-трудно летните жеги и трябва да ги посрещат с повишено внимание и повече грижа за здравето си и това на очакваното бебе. Няколко са основните неща, които тормозят бременните дами през лятото и за които те трябва да внимават.

1.       Жега

Известно е, че телесната температура на бременните дами е по-висока в сравнение с тази на жените, които не очакват наследник. Високите температури навън утежняват положението. Не е безопасно обаче и стоенето под климатик. Необходимо е разумно разхлаждане, повече течности, излизане през най-горещите часове на деня единствено при наистина крайна необходимост и разходки рано сутрин или късно вечер, когато е по-хладно. Ще се почувствате по-добре и ако поставите мокри кърпи на местата, на които усещате пулса си. Този лесен трик разхлажда удивително добре.

2.       Обезводняване

Растящото коремче,  увеличеното тегло, тежестта и по-високата температура на тялото неминуемо водят до повишено потене. Не е достатъчно да се пият повече течности през лятото от бременните дами. Заедно с потта те изхвърлят електролити, което е крайно нежелателно. Могат да възстановят запасите си със свежа кокосова вода – вкусна и полезна. Течностите се приемат, преди да сте почувствали жажда. След като сте жадни, то вече сте дехидратирани. Не допускайте това.

3.       Подути крака

Бременността води до промени в ставите, необходими за подготвяне на тялото за раждането. Резултатът е задържане на вода в крайниците и подуване на краката и най-вече на глезените. Подуването може да е не само неестетично, но и неприятно, болезнено. Ако чувствате краката си тежки, повдигайте ги нависоко често през деня, а нощем ги поставяйте върху висока възглавница на леглото. Така по-лесно ще се справите с отока и ще подобрите състоянието си. Когато се наложи да стоите на опашка, по-добре е да ходите напред-назад, отколкото да стоите на едно място.

4.       Храна

Важно е дамите, които очакват бебе, да бъдат много внимателни с храната лятото и да не консумират продукти с неясен произход, неизвестно съхранение или ястия, приготвени при съмнителни хигиенни условия. Натравянето може да е опасно за бременната жена, а лятото е чест проблем при невнимание и консумиране на неправилната храна.

5.       Кръвно налягане

Опасно е както високото, така и ниското. Ниското кръвно налягане може да доведе до прилошаване, причерняване и припадък, който е опасен за бременните дами.

6.       Вирусни заболявания

Особено през първия триместър на бременността дамите трябва да се пазят от вирусни заболявания и чревни инфекции, които са често срещани през лятото. Добре е да се избягват местата със струпване на много хора с цел предпазване, тъй като през този триместър се формират органите на ембриона и някои вирусни инфекции са особено опасни.

7.       Басейни

Обществените басейни могат да крият опасни бактерии, които са вредни  за бременните дами. Не се къпете в тях, предпочитайте морската вода.

8.       Слънцето

Бременните жени е редно да използват продукти с висок слънцезащитен фактор, тъй като образуват повече меланин и е възможно в резултат на хормоналните промени да се сдобият с неприятни петна. Предпочитайте сянката и фактор 50+.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим ябълков оцет без захар?
Как да си направим ябълков оцет без захар?

За да приготвите ябълков оцет, който технически се прави от ябълкови остатъци, ви трябват само 3 съставки: ябълки, вода и стъклен буркан. Най-добре...