Ето защо италианците не сядат на масата без моцарела

3374
Ето защо италианците не сядат на масата без моцарела
Снимка: iStock/Guliver

Моцарела – прясно, меко сирене, което все по-често става част от нашите салати, хапки, предястия и основни. То присъства не само на италианската, но и на родната трапеза, защото навлезе с пълна сила както в търговската мрежа, така и в кухните ни. В Италия се добавя към пица и паста, смята се за истински деликатес. Моцарелата се прави от биволско мляко, но на пазара може да срещнете такава и от краве мляко.

Полезните свойства на моцарелата никак не са малко. Именно затова италианците не сядат на масата без нея. Тя влияе положително върху паметта, очите, състоянието на кожата. Съдържа фосфор, витамини D,E, и А. Ето как още моцарелата благоприятства вашето здраве и защо трябва да я хапвате по-често.

Каква е разликата между моцарела, бурата и страчатела?

Идва сезонът на доматите и всички търсим начини да разнообразим любимата салата “капрезе”. Традиционно тя се приготвя с моц...

Осигурява протеини на тялото – моцарелата е страхотен източник на протеини, затова ви съветваме да я прибавяте по-често към менюто си. Дава енергия и сили, чудесен избор за всяка чиния.

Съдържа биотин – в моцарелата се съдържа голямо количество биотин, който се среща и като витамин В7. Той не се съдържа в организма, защото е водоразтворим и по тази причина трябва да си го набавяме от външен източник. Моцарелата е отличен вариант за целта. Препоръчва се да се хапва от бременни жени, за да предотврати дефицита на витамина. Както знаем, биотинът е полезен за състоянието на кожата, косата и ноктите. Експерти твърдят, че намалява нивата на захарта в кръвта, което прави моцарелата чудесна за хора, страдащи то диабет.

Източник на калий – още един полезен елемент, който се среща в моцарелата. Калият влияе положително върху нивата на кръвното налягане, регулирайки ги. Освен това съдейства за облекчаване на неприятните последици от прекалената консумация на натрий, която може да се получи вследствие на прием на много сол или солени храни.

Източник на витамин В2 – този витамин насърчава организма да се бори с различни неразположения като анемия, мигрена и други здравословни проблеми. Той има антиоксидантно свойство и е изключително полезен за тялото.

Каква е разликата между моцарела, пармезан и чедър

Надали има някой, който не е луд по разтопения, леко запечен кашкавал. Независимо дали става дума за пица, макарони или пиле, резултатъ...

Заздравява костите – благодарение на съдържание на калций, моцарелата може да ви помогне да имате по-здрави кости. Тя се грижи и за доброто състояние на емайла на зъбите. Калцият влияе положително за сърдечното здраве, срещу подагра и намалява риска от развитие на рак на дебелото черво. Моцарелата може да ви помогне с отслабването, ако имате такава цел.

Както видяхте, консумацията на моцарела има куп ползи за здравето. Освен че е е много вкусна и чудесна добавка към вашите ястия, имате още поне 7 причини да добавите това прясно сирене към вашето меню и то поне няколко пъти седмично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com