Ето защо изкуствените подсладители не са полезни за здравето

1745
Ето защо изкуствените подсладители не са полезни за здравето
Снимка: iStock

Захарта е неразделна част от ежедневната ни диета. Консумирането му в големи количества очевидно не е полезно за здравето. Изкуствените подсладители действат, като стимулират същите сензорни клетки в нашите вкусови рецептори, които изпращат сигнали до мозъка, когато вкусим нещо сладко като захар. Изкуствени подсладители и други заместители на захарта присъстват в редица храни и напитки, продавани като „без захар“ или „диетични“, включително печени изделия. Трябва да се отбележи, че се нуждаем само от малка част от изкуствения подсладител в сравнение с количеството захар, което обикновено се изисква за сладост. Но не всичко е добро за тази алтернатива на захарта. За съжаление списъкът със страничните ефекти на изкуствените подсладители е дълъг. Това е така, защото изкуствените подсладители се произвеждат от химикали в лаборатории, които не са неща, които тялото разпознава.

Водят ли изкуствените подсладители до наддаване на килограми

Специфичните странични ефекти на изкуствените подсладители са изброени, както следва:

Намалява метаболизма: Ако консумирате редовно изкуствени подсладители, това може да намали метаболизма, тъй като забавя балансирането на глюкагона и инсулина, които обикновено са отговорни за кръвната глюкоза в тялото. Това в крайна сметка може да доведе до преяждане, тъй като ще сте гладни през повечето време.

Повишен риск от инсулинова чувствителност: Редовната употреба на такива подсладители причинява необичайна смес от бактерии в червата, което увеличава риска от инсулинова нечувствителност. Вреден е, защото седи в червата и не се усвоява. Изкуственият подсладител се използва като „храна“ за нездравословните бактерии, докато здравите се убиват.

Защо подсладителите са по-лоши от захарта?

Отрицателно въздействие върху пренаталното развитие: Бременната жена трябва да избере да стои далеч от консумацията на всякакви изкуствени подсладители, тъй като те са много вредни както за майката, така и за бебето. Увеличава шансовете за преждевременно раждане.

Води до редица заболявания: Според няколко проучвания се смята, че изкуствените подсладители са причина за много сериозни здравословни проблеми като метаболитни нарушения и диабет тип 2. Такива подсладители също водят до неврологични проблеми и причиняват хронични бъбречни заболявания.

Може да причини загуба на памет: Има различни проучвания, които предполагат, че редовната консумация на https://www.firstpost.com/living/heres-why-artificial-sweeteners-are-not-good-for-health-11246531.html#mce_temp_url# ще има отрицателен ефект върху мозъка, което води до загуба на паметта на човек. Тези подсладители атакуват директно невроните на мозъка и могат да унищожат малкия мозък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com