Ето защо не е нужно да белите зеленчуците

1997
Ето защо не е нужно да белите зеленчуците
Снимка: iStock/Guliver

За някои домакини белачката е пръв помощник в кухнята. Други предпочитат въобще да не я използват, приемайки, че в кората и обелките на някои зеленчуци се съдържат много полезни вещества. Кое е вярно и как да постъпваме, вижте сега:

Тиквички, домати, краставици, моркови и картофите за салати биват белени от някои хора, а други предпочитат да белят само старите зеленчуци – тиквички и картофи например. Оказва се, че в кората на повечето от тях има незаменими фибри, витамини и минерали.

През изминалите години много по-често се наложи идеята да живеем природосъобразно и да водим здравословен живот. Така, грижейки се за околната среда около нас, използваме максимум ресурси, които природата щедро ни дава.

Обелките на този зеленчук ще спасят растенията от листни въшки

Поглеждайки в сюжета на книгата Zero Waste Home от Беа Джонсън, става ясно, че дори главната героиня няма белачка. Дали сте изненадани или дълбоко в самите себе си я разбирате? Може би си спомняте някои моменти от вашия личен живот, когато и вие самите сте били така и умишлено сте пропуснали да обелите краставицата за салатата?

През 2014 година в интервю Джонсън споделя, че е изхвърлила белачката си и по този начин забравя за навика да бели всичките плодове и зеленчуци. Така в пъти се намаляват отпадъците и се използва максимума от витамини, които имат всички плодове и зеленчуци.

Замислете се, вие колко често белите плод или зеленчук? Замисляте ли се, че преди да пристъпите към това - дали действително продуктът се нуждае от обелване? Знаете ли, че в кората на всеки един плод или зеленчук се съдържа огромно количество фибри, които освен, че са полезни „четки“ за вашия стомашно-чревен тракт, създават и усещане за ситост за дълг време?

Не изхвърляй обелките от плодове и зеленчуци! Ето как да ги използваш!

Мислите ли както повечето хора, че беленето премахва пестицидите от зеленчуци и плодове? Истината е, че не ги премахва. Единственото, което помага е качествено измиване или киснене в не много топла, нито много студена вода. Последното може да направите за кратко и ще имате далеч по-осезаем ефект.

Зеленчуци, които може да приготвите с обелките са: тиквички, моркови, краставици, домати, цвекло, сладки картофи. Всички те могат да бъдат и приготвяни и консумирани, без да махате кората им.

По думите на Марк Битман необеленият стар чесън или лук са ястието, което придава цвят на всяка гозба. То автоматично става по-привлекателно за мозъка и вкусовите рецептори, съответно по-вкусно, питателно и полезно.

В заключение:

Обелките на зеленчуци и плодове не са отпадък. Те реално правят пряк контакт със слънцето, по-близо са до почвата, извличат витамини и минералите директно от тях. Не ги изхвърляйте, а ги използвайте ги, за да набавите нужните за тялото си вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com