Евтино и здравословно – ето как да избирате в магазина + РЕЦЕПТИ

4305
Евтино и здравословно – ето как да избирате в магазина + РЕЦЕПТИ
Снимка: iStock

Планирането на питателни ястия с ограничен бюджет е предизвикателство за повечето семейства. Но невинаги е невъзможно. Всичко, от което се нуждаете, е малко планиране, което няма да свие бюджета ви, да положите усилия за приготвяне на домашни ястия и можете да осигурите здравословни ястия за вас и вашето семейство.

Кои са най-здравословните меса

Най-популярните нискобюджетни храни са:

Бананът, който е отличен източник на много жизненоважни хранителни вещества като магнезий, натрий, калий, селен, калций, фолиева киселина, витамини от група В и протеини. Бананът може да се използва за приготвяне на много здравословни рецепти за закуска и десерти. Освен това е доста засищащ глада.

Яйцето е универсална храна, бюджетна и пълна с основни хранителни вещества. Яйцата са отличен източник на протеини, натрий, калий, витамин D, калций. Освен това са лесни са за приготвяне.

Фъстъците са добър източник на желязо, витамин В6, калций, магнезий и протеини. Това здравословно бобово растение може да се използва в рецепти и може да се консумира като здравословна закуска. Можете да ги приготвяте на пара или да ги печете.

Тиквата е евтин зеленчук и отличен източник на витамин А. Освен това осигурява витамини С и В6, магнезий, калций и желязо в здравословни количества. Тиквата може да се използва за приготвяне на супи, салати, палачинки и няколко печени ястия.

Царевицата е добър източник на натрий, калий, магнезий, желязо и витамин В6. Тя може да се използва по много начини за приготвяне на бюджетни ястия. Може да я добавяте на салати, супи и печени храни.

Гуава е здравословен източник на фибри, витамини А, С и В6 и също така осигурява желязо, магнезий, натрий и калций в умерени количества. Гуавата може да се използва като здравословна закуска за късните повици на глада.

Сладкият картоф, друг хранителен източник, е пълен с важни хранителни вещества като витамини А, С и В6, желязо, калий, натрий, магнезий и фибри. Можете да ги печете като гарнитура за вечеря или да ги използвате в много рецепти.

Спанакът е не само евтин, но и добър източник на витамини А, С, В6, калций, желязо, натрий и много други основни хранителни вещества. Спанакът ви засища добре и осигурява добро хранене с малко калории.

Морковът е пълен с бета-каротин и също така е добър източник на фибри и други хранителни вещества. Морковите могат да се използват за приготвяне на салати, супи, нискомаслени сосове и печени ястия.

Изключителните здравословни ползи на любимите ни мандарини

Бюджетни рецепти

Салата от пресни зеленчуци: В купа за салата настържете морков и тиква, добавете нарязана краставица, печени фъстъци, пресен спанак, листа от кориандър, сол и сок от лайм. Насладете се на добра салата в добавка към здравословни храни.

Супа от моркови и тиква: Смесете сварените моркови и тиквата, прецедете ги през цедка или ги пасирайте за гладка консистенция. Добавете сол, черен пипер на прах и кокосова сметана.

Салата от царевица и спанак: В купа за смесване добавете малко царевица, нарязан спанак, сварен червен боб, варени картофени кубчета, задушен сладък картоф, ситно нарязани моркови, настърган джинджифил, лимонов сок, сол и някои билки по ваш избор. Това ястие е добър избор за вечеря.

Направете сандвичи за децата си с препечен пълнозърнест хляб, гарниран с яйца и зеленчукови пълнежи. Можете също да използвате нискомаслена извара или сирене.

Ако децата ви жадуват за нещо сладко, тогава можете да използвате бананово и фъстъчено масло, за да направите здравословен пълнеж за сандвич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com