Фидел Кастро - любител на живота и на българската баница

4520
Фидел Кастро - любител на живота и на българската баница
Снимка: Getty Images/Guliver

Освен на живота като цяло във всичките му аспекти, Фидел Кастро е бил страстен любител на българската баница. Това твърди в интервю пред вестник „Марица” Йордан Стойчев, който е бил преводач на кубинския диктатор.

Според разказа на Стойчев Кастро много обичал да си угажда. През 1972 година, преди да дойде в България на официално посещение, Кастро провел среща в по-тесен кръг с българи в Куба. „Облиза си пръстите, след като изяде няколко парчета от разкошната баница, която бяха извъртели жените на посланика и на търговския представител. Пет пъти ме пита как да си поиска баница на български. Още на стълбата на самолета ще кажа на Живков: Искан баниса!, заяви Фидел”, разказва Стойчев.

Повратна точка ли е смъртта на Кастро?

Шест десетилетия след като обяви, че историята ще го оправдае, Фидел Кастро почина и неговото проблемно наследство с човешките права мо...

Другата голяма страст на Кастро, разбира се, са жените и пурите. Говори се, че кубинският лидер е бил очарован от нашата голяма певица Йорданка Христова, но доказателства за афера няма. Има и разказ как Кастро завъртял флирт с Джина Лолобриджида – дошъл директно с джип на кубински плаж, където била прочутата актриса. „Той е вулкан, пълен със страст”, казва Лолобриджида.

Кастро има две официални съпруги, а за броя на любовниците му, сред които американки, италианки, германки, дори българки, се носят легенди.

За децата му се смята, че са поне 11 - цяло племе, от 7 жени. Най-големият син на Кастро, също Фидел, е атомен физик, единственият официално признат. Плод на студентската любов на вожда със зеленооката Мирта Диас-Баларт, богаташка щерка на влиятелен генерал на диктатора Батиста.

Най-силна е връзката на Фидел със Селия Санчес - негова съратничка от партизанската война в Куба. До смъртта си през 1980 г. тя е негова дясна ръка и лична секретарка. Едва след смъртта Ел Команданте оформя в брак дългогодишната си връзка с Далия Сото дел Вайе, от която има петима синове: Алекс, Алексис, Алехандро, Антонио, Анжел. Страстта към буквата "А" е реверанс към любимия военачалник на Кастро - Александър Македонски. Дъщерята на Кастро - Алина, която не носи бащиното си име, е плод на страстна връзка с кинозвездата Нати Ревуелта.

Тръмп: Кастро беше брутален диктатор

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп нарече лидерът на кубинската революция Фидел Кастро „брутален диктатор, потискал своя...

Сред забежките на Кастро е Марита Лоренц, щерка на германски корабен магнат. След бурна афера с вожда, завършила с аборт, Марита е вербувана от ЦРУ да убие кубинския лидер с отровна пура, но му разкрива плана.

Според "Гинес" срещу Кастро е имало 638 опита за покушение. Автор е и на най-дългата реч -  4 часа и 29 минути, произнасяна пред ООН през 1960 г., също влязла в рекордите на Гинес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com