Фотостареене на кожата: Всичко, което трябва да знаете за него

2563
Фотостареене на кожата: Всичко, което трябва да знаете за него
Снимка: iStock

Както подсказва името, фотостареенето е процес на промяна на състоянието и структурата на кожата, причинени от редовно излагане на слънчева светлина. Нарича се още хелиодерматит, актиничен дерматит или преждевременно стареене на кожата. Фотостареенето не трябва да се бърка с естественото стареене на кожата, свързано с възрастта, причинено от хормонални промени в тялото. Разбира се, тези два процеса могат да вървят паралелно, но те все още имат различни симптоми, признаци и причини, което означава, че трябва да бъдат третирани по различен начин.

Причини и последствия от фотостареенето

Първите идеи за фотостареенето идват в края на 80-те години на миналия век, когато се открива, че слънцето може да е причината за това, което преди се смяташе за изключително свързани с възрастта кожни промени.

Днес дерматолози и козметолози по света отбелязват разлики в процесите на хроно- и фотостареене на кожата, изтъквайки различни причини, симптоми и последствия от промените. Свързаното с възрастта стареене на кожата зависи не толкова от външни фактори, колкото от генетична предразположеност и хормонални процеси, протичащи в организма. Фотостареенето, напротив, се счита за специален вид увреждане на кожата и не се причинява от вътрешни процеси в тялото.

Основната причина за такива промени е прекомерното излагане на кожата на слънчева светлина и в резултат на това нарушаване на процеса на обновяване на епидермиса. Износването на клетъчните структури в резултат на излагане на вредни фактори, в случая ултравиолетова радиация, се изразява в загуба на тонус, сухота, вяла и отпусната кожа, поява на бръчки и старчески петна.

Струва си да се обясни, че прекомерното излагане на кожата ни на ултравиолетово лъчение и пренебрегването на предпазните средства причинява вреда. Това става особено ясно при сравняване на открити и недостъпни участъци от кожата. В малки дози слънцето е необходимо на тялото ни за укрепване на имунната система, синтезиране на витамин D и серотонин.

8 типични външни признака на „захарното стареене“

Как настъпва фотостареенето?

Днес фотостареенето обикновено се класифицира според скалата на Глогау, която разграничава четири етапа на стареене на кожата в зависимост от възрастта и признаците, които се появяват. Според тази класификация кожата ни постепенно преминава през всички етапи на промени и в зависимост от състоянието трябва да се предпише подходящо лечение.

Без бръчки. Преждевременното фотостареене се проявява с лека пигментация, липса на видими дълбоки бръчки и липса на кератоза. Възраст от 20 до 35 години.

Умерено фотостареене, проявяващо се с образуване на мимически бръчки около устата и очите. Има изразени промени в пигментацията на кожата. Наблюдава се на възраст между 35 и 50 години.

Тежкото фотостареене се характеризира с изобилие от бръчки, видими дори в покой, наличие на явни симптоми на телеангиектазия, както и дисхромия. Традиционно се появява на възраст над 50 години.

Фотостареенето с изключителна тежест се наблюдава между 60 и 80 години. Кожата става жълто-сива на цвят, появяват се изразени бръчки по цялата повърхност на кожата, може да има предзлокачествени изменения по кожата.

Как да се отървем от петната по лицето?

Кой е най-податлив на фотостареене?

Смята се, че основният защитник на човешката кожа от ултравиолетовото лъчение е меланинът. Колкото повече пигмент произвеждат кожните клетки, толкова по-малко щети причиняват слънчевите лъчи. От това можем да заключим, че колкото по-светла е кожата, толкова по-висок е рискът от ранни прояви на фотостареене.

Жените също са силно податливи на ултравиолетово лъчение по време на периоди на хормонални промени (бременност, менопауза, различни хормонални нарушения). Това се случва, защото дисбалансът на естроген и прогестерон повишава чувствителността на кожата към UV радиация. В резултат на това се увеличава пигментацията на кожата.

Как да предпазим кожата си от фотостареене

Поддържането на кожата ви млада и привлекателна не е лесна задача. Все пак е възможно да се забави фотостареенето. Достатъчно е да не забравяте да използвате слънцезащитен крем и да не го пренебрегвате не само в курорта, но и в града. Не забравяйте, че ултравиолетовите лъчи идват при нас не само от пряка слънчева светлина в горещ летен следобед. Ултравиолетовото лъчение достига до земята денонощно, може да се отразява от различни повърхности, да преминава през облаци, облаци, вода и дори леки дрехи, поради което е толкова важно да използвате защитни продукти през цялата година и независимо от метеорологичните условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да поддържаме желаното тегло след като отслабнем?

10 будистки правила, които си струва да приемете - следвайте ги и ще бъдете щастливи

4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Защо трябва да почиствате пода със сол?

Как алкохолът влияе на нервната система?

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Вярно ли е, че бирата лекува черния дроб?

Какво е най-добре да ядем в жегите, за да не ни е топло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com