Германски джолани, германски вурстчета. Защо влязоха в "Атласа на вкуса" и какво представляват те

1828
Германски джолани, германски вурстчета. Защо влязоха в "Атласа на вкуса" и какво представляват те
Снимка: iStock/Guliver

Класическите германски деликатеси са успели да привлекат вниманието и да убедят съставителите на кулинарния пътеводител "150 легендарни ресторанта по света и култовите им блюда". В току-що публикувания списък с препоръки за 2023-а година са попаднали три адреса в Германия - широко известни и популярни забележителности в съответните градове.

"Атласът на вкуса" е създаден през 2018-а година като експериментален онлайн-пътеводител, посветен на традиционната регионална кухня и рецептите, на местните съставки и на автентичните ресторанти. В работата по съставянето на списъка с препоръки и подготовката на публикациите участват около 30 експерти.

Перфектната рецепта за свински джолан

Джоланът е долната част на свинския бут. От тази част се приготвят много ястия. Майка ми винаги купуваше бутчета за желиране. Но аз оби...

Първите три места тази година се заемат от ресторанти и ястия от Виена, Ню Йорк и Санура на индонезийския остров Бали. Става дума за основания през 1905-а година ресторант "Figlmüller", в който се предлагат класически виенски шницели, за ресторанта "Katz's Delicatessen", съществуващ от 1988-а година и за сандвича Pastrami on rye от менюто на заведението, както и за ресторанта "Warung Mak Beng", където пържат риба по специалната рецепта Ikan goreng.

Мюнхенският "Хофбройхаус"

Първият от трите германски ресторанта в списъка заема девето място - създадената през 1589-а година мюнхенска бирария "Хофбройхаус". От нейното меню са подбрани хрупкавият печен джолан, определен като въплъщение на баварските кулинарни традиции.

"Това ястие, приготвено по старинен метод, представлява изключително сочно свинско месо със златиста хрупкава коричка, съчетано с традиционни гарнитури като картофени кнедли и кисело зеле", се отбелязва в пътеводителя. Самият "Хофбройхаус" пък е наречен световен символ на германската кухня.

"Фрю" в Кьолн

Най-вкусната рецепта за свински джолан, която сте опитвали

Свинският джолан има своите специфики като всяко ястие. Той е едно не много сухо месо, но и не много тлъсто, а това го прави перфектно ...

Следващият германски ресторант в пътеводителя за 2023-а година е бирарията "Фрю", която се намира недалеч от кьолнската катедрала. Пивоварната "Cölner Hofbräu Früh", която е собственик на ресторанта, е била основана през 1904-а година и произвежда традиционната кьолнска бира "Кьолш".

Съставителите на пътеводителя препоръчват на това място да се опита едно от традиционните блюда за региона - Sauerbraten по рейнски, което се приготвя от предварително мариновано в оцет месо.

"Братвурстхойхсле" в Нюрнберг

На 55-то място в списъка на "Атласа на вкуса" е традиционният нюрнбергски ресторант с името "Братвурстхойхсле", т.е. къщичката на печените вурстчета. "Къщичката" има над шествековна история, а рецептата за вурстчетата, които са най-малките в Германия - не по-дълги от девет сантиметра и не по-тежки от 25 грама, е от 1313-а година.

Нюрнбергските вурстчета се приготвят по правила, записани в т.нар. "Указ за месото" от 14-и век - от нетлъсто свинско филе, което се подправя с майоран. Поднасят се с хрян, кисело зеле, картофена салата или хляб. В Нюрнберг има дори специален музей, посветен на този деликатес - той съществува от 2021-а година.

Класика – апетитна грахова джолан чорба

Ароматна богата супа с идеално допълващи се вкусове от пушено месо и бобови растения. Първо продуктите, които ще ви бъдат необходими з...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изобретения от жени, без които не можем да живеем днес (СНИМКИ)

Мощен ритуал за сбъдване на желания преди заспиване

8 най-лоши момента за проверка на теглото

Защо магнитните бури са опасни за здравето?

Самочувствието е нормално: 6 цвята дрехи, които избират само уверени жени

Здравословен чай от дръжките на различни плодове

Психолози: Фигурата на бащата в детството формира два типа жени в зряла възраст

Високо напрежение: Критични дати през ЮНИ за всяка зодия

Венера и Юпитер влизат в любовен танц: Зодиите, които ЮНИ орисва с любов

Как да разпознаем истинския кашмир?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com